Ikke flere passasjerer fra Rygge

To stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet snudde i siste liten, og dermed ble det ikke flertall for å heve passasjertaket på Moss Lufthavn Rygge.

Forslaget om å fjerne taket på 774.000 reisende i året fra flyplassen falt under voteringen i Stortinget torsdag kveld med 52 mot 49 stemmer.

Frp, Høyre og KrF sto bak forslaget, og før avstemningen var det nærmest dødt løp i saken.

Arbeiderpartiet er motstander av å øke antall flypassasjerer fra Rygge, men hadde fristilt sine to Østfold-representanter i avstemningen. Irene Johansen og Svein Roald Hansen hadde på forhånd varslet at de ville stemme mot sitt eget parti, og gikk altså inn for å heve antall passasjerer på flyplassen.

- Politisk spill
Men like før voteringen gikk Johansen på talerstolen og gjorde det klart at hun og partifellen Hansen likevel ikke ville støtte forslaget.

- Denne saken har i løpet av kvelden utviklet seg til å bli et politisk spill som vi ikke vil delta i. Vi vil derfor ikke stemme for forslaget, sa Johansen ifølge nettutgaven til Sarpsborg Arbeiderblad.

Johansen viste til at samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) under debatten utrykte at hun er i konstruktiv dialog med flyplassen, og at hun legger vekt på at den består.

Underskrifter
Navarsete fikk torsdag overrakt over 7.000 underskrifter fra folk i regionen som krever konkurransedyktige vilkår for Rygge. Ifølge flyplassledelsen må passasjertaket fjernes hvis Rygge skal unngå konkurs.

- Det er ikke tvil om at Rygge er en viktig flyplass, men bakgrunnen for passasjertaket er miljøhensyn. Jeg skal vurdere saken grundig og på en ryddig måte, men det er en komplisert sak, sa Navarsete etter overrekkelsen ifølge NRK.