- Tiltak må fullfinansieres av staten

Tiltak i kommunene for å hindre økt arbeidsledighet må fullfinansieres av staten, mener kommunenes interesseorganisasjon KS.

KS-leder Halvdan Skard hadde med seg flere forslag om hvordan kommunene kan være med på å dempe krisen i norsk økonomi da KS møtte kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) torsdag formiddag.

Vedlikehold og investeringer i kommunale bygg og veier, er det viktigste kommunesektoren kan bidra med. I første omgang ber KS om en tiltakspakke på 15 milliarder kroner slik at man kan komme fort i gang med prosjektene. Ifølge KS ligger det prosjekter klar for 30 milliarder kroner rundt om i landets kommuner.

– Skal vi få raske resultater, må tiltakene fullfinansieres av staten. Satsing på vedlikehold og investeringer som er avhengige av kommunale egenandeler, vil i mindre grad virke stimulerende på økonomien, og vil kunne bety at det bare er kommunene med best økonomi som kan benytte ordningene, sier Skard.

Sviktende skatteinngang
Møtet fant sted dagen etter at Kleppa lovet tiltak i kommunene, blant annet skal kommuner som får nedgang i skatteinngangen som en følge av krisen, få kompensasjon for dette.

KS tør ikke beregne hvor stor nedgangen i skatteinngangen kan bli, og anmoder regjeringen om å utarbeide nytt skatteanslag basert på oppdaterte prognoser for norsk økonomi fremfor å bruke anslaget som er lagt til grunn i statsbudsjettet for 2009.

KS viser også til at en kompensasjon for sviktende skatteinntekter gjennom økte overføringen, påvirker inntektsfordelingen mellom kommunene. Hvis det blir en betydelig skattesvikt totalt sett, vil det være fordi skatteinngangen svikter i de skattesterke, folkerike kommunene.

Dette er også de kommunene som kommer dårligst ut av endringene i inntektssystemet.

For å bøte på dette, foreslår KS at kompensasjon for skattesvikt neste år fordeles til kommunene etter innbyggertall.

– Det haster
På møtet gjorde KS det klart at det er viktig at planlagte tiltak varsles så tidlig som mulig.

KS mener at en tiltakspakke bør inneholde ekstraordinært vedlikehold over driftsbudsjettet på rundt fem milliarder kroner og oppgraderinger over investeringsbudsjettet på anslagsvis ti milliarder kroner.

I tillegg foreslås det forsterket satsing på samferdsel, forsterket satsing på bolig og forsterket satsing på kvalifiseringstiltak, både for langtids sosialhjelpmottakere og nye permitterte og arbeidsledige.