Treg trafikk mellom de store byene

Bilene mellom de største byene i Norge har den nest laveste gjennomsnittsfarten i Europa, viser en rapport laget for Opplysningsrådet for Veitrafikken (OVF). 

Rapporten sammenligner reisetid mellom de største byene i 13 land i Europa. Den viser at de fleste land på kontinentet har betydelig høyere gjennomsnittlig kjørehastighet enn i Norge.

– Norge kommer nest dårligst ut, bare etterfulgt av Albania, sier Vilrid Femoen, leder for politikk og strategi i Opplysningsrådet for Veitrafikken.

– Da vi sammenlignet strekningene Oslo – Trondheim og Stockholm – Göteborg, hvor avstandene henholdsvis er 498 km og 469 km, viser det seg at man bruker over to timer mer i reisetid mellom de norske byene. Det sier litt om hvilket potensial vi har når det gjelder fremkommelighet, økonomi og miljø, fortsetter Femoen.

Hvis man sammenligner strekningene Oslo – Stavanger og Porto – Faro i Portugal på henholdsvis 558 km og 556 km, vil det ta 2 timer og 48 min lengre å kjøre mellom de norske byene.

– Det finnes ingen lover, forskrifter eller normaler som sier noe om når målene om effektiv, sikker og miljømessig veitransport skal nås. Det er kanskje på tide at norske veibrukere begynner å stille krav til slikt, sier Femoen.

Opplysningsrådet for veitrafikken ble opprettet i 1948 og markerer denne uken sitt 60-års jubileum som en viktig aktør innen samferdsels- og veisektoren i Norge.