Bondelaget vil doble landbruksinvesteringene

Norges Bondelag ber i et brev regjeringen om å doble bevilgningene til investeringer i landbruket. Målet er å øke investeringslysten hos bøndene og sysselsettingen i byggenæringen.

 

Brevet til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) inneholder forslag fra Bondelaget etter at regjeringen har bedt om innspill til den varslede tiltakspakken som skal komme i månedsskiftet januar-februar.

"Gjennom å øke investeringstilskuddene som disponeres av Innovasjon Norge, kan jordbruket gis mulighet til å gjennomføre en rekke nødvendige moderniseringer som sikrer sysselsetting både på kort og lang sikt, heter det i brevet.

Bondelagets leder Pål Haugstad sier til Nationen at forslaget innebærer en økning på 400 millioner kroner. Dette skal være ekstraordinære midler som holdes utenfor jordbruksavtalen.

Økningen vil utløse investeringsaktiviteter på opptil 2 milliarder kroner, og det vil bli enklere for bøndene å få lån i private banker. Investeringsviljen vil dessuten øke, mener Haugstad.

- Hvis man bruker 400 millioner på et nytt sykehus, får man aktiviteter for den summen. Bruker man like mye på økte investeringer i landbruket, vil man imidlertid utløse fem ganger så mye aktivitet, hevder han.