Norsk Industri: Kritisk neste halvår

Norsk Industri ber regjeringen øke lånekapitalen i Innovasjon Norge med et tosifret antall milliarder kroner. Interesseorganisasjonen frykter følgene av kapitaltørke det neste halvåret.

Ledelsen i Norsk Industri, som samler over 2.000 norske industribedrifter av alle slag, presenterte onsdag en grundig analyse av bankenes situasjon, kredittmarkedet og egne medlemsbedrifters utsikter de kommende månedene.

Budskapet til den politiske ledelsen i Nærings- og handelsdepartementet (NHD) var særdeles dystert. Bransje etter bransje melder om kapitaltørke, omsetningssvikt og oppsigelser. «Alle» har hørt om bildelprodusentene, men dette gjelder mange flere sektorer.

Innspill
- Dette er vårt innspill til regjeringens neste store pakke som statsministeren har varslet til like over nyttår. Slik vi ser det, vil det ta for lang tid før bankene kommer til hektene. Første halvår 2009 vil bli nokså kritisk. Det tradisjonelle kredittmarkedet fungerer ikke, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri til NTB.
Han beskriver situasjonen som et tomrom som må fylles raskt og tilstrekkelig.

- Kredittvolumene er i dag borte. Vi kommer derfor ikke utenom en betydelig kapitaltilførsel til Innovasjon Norge, slik at bedriftene kan få lån, ikke nødvendigvis spesielt billige lån, men tilgang på midler, sier Sunde.

Han vil ikke ha sagt at regjeringens redningspakke til bankene på 350 milliarder ikke fungerer, men det er stor treghet og mye mistenksomhet i kredittmarkedet.

Psykologi
Atferdspsykologien tilsier at det tar tid før bankene åpner seg opp, at de igjen stoler på at de får tilbake pengene de låner ut, og at de overkommer frykten for kommende konkurser.

- Bankene kommer helt sikkert på banen før eller senere, men inntil det skjer, må regjeringen sikre norsk industri kapital gjennom Innovasjon Norge. Den milliarden som kom for et par uker siden, er ikke nok. Det krever åpenbart litt ekstra for å sette Innovasjon Norge i stand til å håndtere slik summer som vi mener er nødvendig, men det vil myndighetene klare, sier Sunde.

Også handelsnæringen (HSH) og byggenæringen (BNL) møtte ledelsen i NHD onsdag. Bildet de tegnet var gjennomgående grått. Situasjonen har forverret seg fra bare noen uker tilbake.

- Meldingen fra alle er klar: Situasjonen oppleves krevende og blir bare verre, sier statssekretær Rikke Lind til NTB.