– Jobber med løsning for Kommunekreditt

Regjeringen arbeider med å finne en løsning som innebærer at Kommunekreditt kan fortsette å gi lån til kommunene. 

– Dette er noe det blir jobbet med, sa statsråd og Sp-leder Liv Signe Navarsete på en pressekonferanse etter møtet med opposisjonens parlamentariske ledere på Statsministerens kontor onsdag.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) overlot til Senterpartiets leder å besvare et spørsmål i tilknytning til det åpne brevet som representantskapet i Kommunekreditt Norge AS onsdag sendte til statsministeren for å forklare selskapets problemer.

– Statlig eierskap
Representantskapet i Kommunekreditt vil at staten skal overta aksjemajoriteten, og at selskapet bygges ut som en selvstendig finansinstitusjon med base i Trondheim.

Brevet med ønsket om statlig majoritetseierskap er undertegnet av representantskapets leder Jan Davidsen og nestleder Eva Lian. Jan Davidsen er leder i Fagforbundet og Eva Lian er direktør i kommunenes interesseorganisasjon KS.

Representantskapet kommer med en sterk oppfordring til regjeringen om raskt å gjennomføre tiltak som kan sikre at Kommunekreditt fortsatt kan bidra til god konkurranse på kommunelånsmarkedet. Det går fram av brevet at Kommunekreditt frykter konsekvensene både for selskapet og for kommunene dersom Kommunekreditt ikke kan tilby like gode lånebetingelser som Kommunalbanken.

– Høye renter
Kommunekreditt eies av Eksportfinans, der staten eier 15 prosent. Eksportfinans har signalisert at det kan være aktuelt å selge Kommunekreditt for å frigjøre kapital.

Representantskapet skriver i brevet til statsministeren at kunder med lån i Kommunekreditt i den nærmeste tiden må betale nærmere 40 millioner mer i månedlige renter enn kunder i Kommunalbanken.

«Dette er en konsekvens av den vanskelige kapitalsituasjonen i morselskapet Eksportfinans, og fordi morselskapet nå vil bruke hele sin kapitalkraft til å finansiere norsk eksportnæring. Staten har dermed lagt opp til en 'løsning' som innebærer at kommunene må betale høye renter for å finansiere statens krisepakke til eksportbedriftene», heter det i brevet.

– Lov å prøve seg
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) deltok på pressekonferansen på Statsministerens kontor, og ga en kommentar der det kom fram at hun ikke er helt enig i representantskapets beskrivelse av Kommunekreditts situasjon.

– Jeg skal ikke gå inn i en polemikk om dette. Men det er lov å prøve seg, sa Kristin Halvorsen.

Jens Stoltenberg – brevets adressat – har foreløpig ikke kommentert det åpne brevet fra representantskapet i Kommunekreditt.