Bråstopp for byggenæringen

Problemene i byggenæringen har forsterket seg ytterligere. Ifølge administrerende direktør Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening (BNL) er det nå bråstopp i ordreinngangen.

Han ser for seg en omsetningssvikt på minst 40 milliarder kroner neste år, sammenlignet med 2007, dersom dette får fortsette. Minst 30.000 direkte ansatte og 60.000 i byggfagenes verdikjede vil miste jobben.

Bankene svikter
Ifølge Lyng er bankene med og forsterker problemene som finanskrisen har skapt.

– Risikovegringen er stor, men selv gode prosjekter stanser opp i bankvesenet, sier Lyng til NTB.

Etter å ha møtt Nærings- og handelsdepartementet onsdag ber BNL nå om et hastemøte med Finansdepartementet for å formidle at en foruroligende situasjon for byggfagene har forverret seg de siste ukene.

Lyng mener at myndighetene og bankene så snart som mulig må finne fram til en resept som gjør at bankene kan fungere igjen.

Alternativet er at dyktige fagfolk forsvinner. Dette vil skape et problem først og fremst for samfunnet når oppturen kommer igjen, mener BNL-sjefen.

2010
Det kan ta tid. Lyng mener at markedet ikke vil snu før tidligst i slutten av 2010.

– Vi ber ikke om å bli skjermet i en nedgangskonjunktur. Vi ber heller ikke om å beholde sysselsetting og omsetning på størrelse med et toppår. Men det er fortsatt behov for både boliger og næringsbygg, og jeg er redd for at det vil akkumulere seg opp til henimot en eksplosjon når markedet snur hvis ikke noe gjøres, sier Lyng.

Han synes regjeringen er altfor sent ute med å tilrettelegge for offentlige oppgaver som skoler, skolenes toalettanlegg, ENØK-tiltak på offentlige bygg og så videre. Han minner om at det gjerne tar 4-5 måneder fra et prosjekt starter til byggingen kan påbegynnes.

Fleksibilitet
Lyng ønsker også større fleksibilitet i permitteringsreglene. Han vil ha mulighet for å permittere folk i stedet for å si dem opp. Han ønsker seg også rullerende permitteringer. I en bedrift med 18 ansatte der det bare er behov for seks, bør permitteringene kunne rullere mellom alle ansatte, samtidig som arbeidsgiveren kun betaler arbeidsgiveravgift for de seks som til enhver tid er i arbeid.

Han vil ha arbeidsgiverens ansvarsperiode redusert fra ti til fem dager. I dag må bedriften betale lønn i 10 arbeidsdager etter at permitteringen har startet.

Lyng vil også at myndighetene skal åpne for å permittere ansatte opptil et helt år av gangen. Arbeidsgiver kan i dag permittere en arbeidstaker uten lønn i opptil 30 uker.