Ber kommunene finne prosjekter

Regjeringen har sendt brev til alle landets kommuner hvor de ber dem finne byggeprosjekt som kan starte opp allerede neste år.

- Som ledd i arbeidet med tiltakspakken som skal legges fram i januar, er regjeringen i gang med å gjøre alt klart for at prosjekter kan settes i gang tidlig på nyåret. Dette gjør vi for å sikre arbeidsplasser og trygge norsk økonomi, sier statsminister Jens Stoltenberg etter et møte med de parlamentariske lederne i dag.

- I dag har vi sendt et brev til landets kommuner hvor vi ber dem om å legge til rette for at de raskt kan starte opp nye vedlikeholds- og investeringsprosjekter. I tillegg er det satt i gang arbeid i statlige virksomheter som blant annet Statens vegvesen og Statsbygg for å få i gang enda flere prosjekter raskt, sier Stoltenberg.

Regjeringen vil i januar legge fram nye tiltak over statsbudsjettet for å sikre norske arbeidsplasser. Tiltakene vil innebære en enda sterkere opptrapping av bevilgningene til offentlige bygg og anlegg, og til vedlikeholdsprosjekter. I tillegg til brevet til kommunene som er gått fra Kommunal- og regionaldepartementet, er departementene i tett kontakt med statlige virksomheter for å sikre at det raskt vil være mulig å få i gang prosjekter som kan gi flere arbeidsplasser og være positive for norsk økonomi. Dette gjelder blant annet Statens vegvesen og Statsbygg.

- Regjeringen er opptatt av å ha en god dialog med Stortinget i arbeidet med nye tiltak. Vi er også i møter med og henter inn informasjon og synspunkter fra kommuner, næringsliv og organisasjoner. Dette er viktige innspill i arbeidet for å få fram gode og målrettede tiltak, sier Stoltenberg.

Regjeringen har allerede satt i verk en lang rekke tiltak for å redde arbeidsplasser og redusere effekten i Norge av den internasjonale finanskrisen. I statsbudsjettet, som virker fra den 1. januar, brukes det mange nye milliarder på prosjekter som vil gi nye arbeidsplasser. Gjennom budsjettet blir økonomien stimulert med 14 milliarder kroner.

Samtidig legger budsjettet til rette for lavere rente.
- Renten er satt ned to ganger og sentralbanksjefen har varslet at den skal settes ytterligere ned, sier statsministeren. Lavere rente er det tiltaket som virker raskest, både for privatpersoner, bedrifter og kommuner.

Når utlånsrentene nå går ned, skyldes det ikke minst at bankene igjen begynner å fungere mer normalt, og at den omfattende krisepakken for bankene har begynt å virke og at tilgangen på kreditt er bedre. Ordningen med bytte av statspapirer mot obligasjoner med fortrinnsrett er iverksett.

I tillegg til å få det private bankmarkedet til å fungere, bruker regjeringen statsbankene aktivt. Staten har gjennom garantiordninger og andre virkemidler sikret bedriftene og kommunene tilgang på lån til viktige prosjekter. Kommunalbanken har fått økt egenkapital slik at den kan utvide lånerammen med 15-20 milliarder kroner. Videre har regjeringen lagt fram tiltak spesielt rettet mot eksportnæringene ved å øke garantirammen til GIEK, lånerammen til Innovasjon Norge og ved å sikre eksportbedrifter finansiering gjennom en avtale med Eksportfinans som innebærer at det gis statlige lån på 50 milliarder kroner til industrien.