Ny positiv dag på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger for tredje dag på rad. Onsdag gikk indeksen opp 1,98 prosent til 216,93 poeng.

Gjennom dagen beveget indeksen seg opp og ned, men etter at Wall Street åpnet med oppgang onsdag ettermiddag endte sluttnoteringen likevel på plussiden.

Mange aksjer har denne høsten sunket så langt ned, at små bevegelser i realkursen gir seg voldsomme prosentvise utslag.

Onsdag steg StepStone med 58,12 prosent og Kongsberg Automotive med 51,60 prosent. Kongsberg har på to dager steget med 134 prosent, men har likevel bare rundt en tidel av verdien ved årets inngang.

Generelt blir bruken av prosentberegninger mindre relevante jo lenger ned en aksje har falt. Og i høst har mange aksjer falt veldig dypt.

Årsaken til StepStones oppgang var et større kjøp av aksjer som ble foretatt av tyske Axel Springer Verlag. Kongsberg Automotive stiger på de amerikanske hjelpetiltakene til bilindustrien.

De store og viktige aksjene på Oslo Børs hadde onsdag vidt forskjellig utvikling. StatoilHydro sank med 1,45 prosent, men flere oljeserviceselskap steg.
Aker Solutions er igjen over 40 kroner etter et hopp på over 10 prosent. Også Yara steg med nesten 10 prosent. Det samme gjorde SeaDrill mens Orkla igjen har klatret over 40 kroner.

Så langt denne uken er konklusjonen at selskapene på hovedindeksen har foretatt en «samling i bånn», men det har mange analytikere trodd flere ganger tidligere i høst også.