Bla, bla om rehabilitering

Over 40 organisasjoner innenfor Helse-Norge demonstrerte tirsdag foran Stortinget med krav om handling og øremerkede penger til rehabilitering, ikke mer «bla, bla».

Aksjonen fant sted mens Stortinget debatterte Helse- og omsorgsdepartementets andel av statsbudsjettet for 2009, hele 131,4 milliarder kroner, en økning på 15,8 milliarder sammenliknet med det salderte budsjettet for inneværende år.

Rehabiliteringsaksjonen, som samler organisasjoner og virksomheter innenfor Helse-Norge, mener seg ført bak lyset nok en gang og at løfter om satsing på rehabilitering er tomme ord.

- De lover og lover, men følger ikke opp med handling. Nå tror vi mer på julenissen. Og øverst på ønskelisten står en opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering, sier aksjonsleder Mona Johansen.

Flere av opposisjonspolitikerne tok opp temaet inne i salen. Høyres Sonja Irene Sjølie framholdt at den neste helsepolitiske hovedsatsingen må være å sikre at flere mennesker får mulighet til å mestre hverdagen og delta i arbeids- og samfunnsliv.

Høyre har i de to foregående budsjetter foreslått å øremerke 500 millioner kroner, men er blitt overkjørt av de rødgrønne.