Nav tror 80.000 kan være ledige neste år

80.000 nordmenn kan være helt arbeidsledige når vi går jula i møte neste år, spår Nav.

Det er færre enn Statistisk sentralbyrå (SSB) tror vil være ledige neste år. SSB anslår i sin siste prognose at ledigheten vil komme opp i 100.000 i løpet av 2009.

Nav-direktør Tor Saglie mener likevel Navs prognose er godt i tråd med SSBs prognose.

- Hovedårsaken til avviket er at Navs prognose tar utgangspunkt i registrerte ledige ved Nav-kontorene. Våre ledighetstall vil dermed ligge klart lavere enn SSBs arbeidskraftundersøkelse, påpeker Saglie.

Avvik
Et avvik er det likevel mellom de to prognosene, selv om de bygger på samme forutsetning for utviklingen nasjonalt og internasjonalt.

- Og denne forskjellen kan forklares ved at Nav tror flere vil tilpasse seg arbeidsledigheten på annen måte enn å melde seg ledige. Mange vil velge lengre utdanning framfor å søke arbeidsmarkedet, og flere eldre arbeidstakere vil trolig velge pensjon framfor å stå i jobb, sier Saglie til NTB.

Øker sterkt i 2010
Også i 2010 ser Nav for seg kortere køer av arbeidsledige enn SSB regner med i sin siste prognose.

Nav tror ledigheten da vil komme opp i 100.00, mens SSB spår 120.000 ledige nordmenn i 2010.

Det er høye tall, men ikke høyere enn at de ligger godt under situasjonen først på 1990-tallet da antallet arbeidsledige var 130-140.000, påpeker Saglie.

Forberedt på økt trykk
Nav-direktøren sier han er forberedt på at arbeidspresset for etaten vil bli enda sterkere i tiden som kommer.

- Antallet henvendelser om dagpenger og bistand har allerede økt, men Nav-kontorene merker nå også større pågang fra bedrifter og arbeidsgivere. De har spørsmål om regelverket og hvilke tiltak vi eventuelt kan bistå med for å gjøre nedbemanninger i bedrifter så smertefrie som mulig, forteller Saglie.

Han bekrefter at etaten har fått signaler om ekstra ressurser for å håndtere en mer krevende situasjon med voksende ledighet.

- Det er også normalt at etaten i en slik konjunkturfase får tilført ekstra ressurser for å stryke den administrative siden, sier Saglie.

Bedriftsundersøkelse
Også Navs bedriftsundersøkelse, som ble gjort etter at finanskrisen toppet seg i september, viser at bedriftene nå har langt lavere forventninger til sysselsettingen enn de hadde for ett år siden.

Mest pessimistisk er bedriftene innen bygg og anlegg, men også innen hotell- og restaurantnæringen, transport, varehandel og store deler av industrien har forventningene falt markant. Behovet for utenlandsk arbeidskraft har også falt markert.

Vekst i oljeinvesteringene
Men undersøkelsen viser også at bedriftene fremdeles har forventninger om vekst i oljeinvesteringene.

- Dette og Norges økonomiske handlefrihet gjør at vi kan vente en snillere konjunkturutvikling her enn i mange andre land. Men oljeprisen er naturligvis en av faktorene som bestemmer oljeinvesteringene. Skulle oljeprisen falle mye og gi fall i oljeinvesteringene, vil det ytterligere trekke i negativ retning, påpeker Saglie.

- Men i alle fall neste år tror vi vekst i oljeinvesteringen er mest sannsynlig. Mye er bundet opp i kontrakter som det vil koste å gå ut av, men lavere oljepris vil kunne slå sterkere ut i 2010, sier Nav-direktør Tor Saglie til NTB.