Flere banker kutter renten

Tre nye banker fulgte tirsdag etter med kraftige rentekutt. Men Nordea sitter fortsatt på gjerdet.

SR-Bank var først ute med et kutt på inntil 1 prosentpoeng. Bankens beste nominelle rente for boliglån etter endringen blir 5,55 prosent, og de nye betingelsene vil gjelde fra 12. desember for nye og fra 23. januar for eksisterende kunder.

- Den siste ukens utvikling i pengemarkedsrenten og forventninger til ytterligere nedgang er bakgrunnen for at vi gjennomfører denne endringen, sier bankens konserndirektør for privatmarkedet, Rolf Aarsheim.

- Forventer nedgang
Storebrand Bank fulgte på noen timer senere, med enda tøffere kutt. Banken reduserer rentene med inntil 1,25 prosentpoeng, slik at beste boliglånsrente blir 5,44 prosent nominelt.

- Vi registrerer at pengemarkedsrenten har gått ned og vi forventer en ytterligere nedgang fremover. Dette gjør det både forsvarlig og gledelig å kunne sette ned utlånsrenten, sier administrerende direktør Klaus-Anders Nysteen i Storebrand Bank.

De nye rentesatsene gjelder fra 10. desember 2008 for nye lån. For eksisterende lån og innskudd vil de nye satsene gjelde fra 26. januar 2009.

Skandiabanken var tirsdag ettermiddag foreløpig den siste banken til å svinge rentekniven. Den nettbaserte banken setter ned renten på utlån og innskudd med inntil 1,30 prosentpoeng. Rentekuttet skjer som følge av nedgang i prisen på penger i markedet, og for å styrke den generelle konkurransesituasjonen, heter det i en pressemelding fra Skandiabanken. De nye betingelsene vil gjelde fra og med lille julaften, for både nye og gamle kunder.

- Avventer
En ringerunde NRK har foretatt viser at en lang rekke banker her til lands akter å følge DnB NORs eksempel fra fredag med et kraftig rentekutt. Men storbanken Nordea sitter fortsatt på gjerdet.

- Det er høyst usikkert hvor stort Norges Banks rentekutt blir, og hvordan eventuelle nye kutt fra sentralbanken vil påvirke pengemarkedsrenten. Dette er årsaken til at Nordea ikke setter ned renten nå, men avventer sentralbankens neste rentemøte, sa informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea til NTB mandag kveld.