Felles front mot byggherrene

NESO har i samarbeid med MEF, EBA og NBF tatt til ordet for å oppfordre byggherrer til å bruke byggestandardene uendret.

Med bakgrunn i dette er det sendt ut brev til byggherrer i Nord-Norge hvor denne problemstillingen ble drøftet.

Det ble presisert at entreprenører opplever i større og større grad at kontraktsbestemmelsene i standarden er endret til entreprenørens ugunst. Byggherrens rådgivere lager spesialbestemmelser og avvik som gir et skjevt utgangspunkt i byggeprosessen.

Bestemmelsene tas inn i anbudsgrunnlaget, noe som gjør at entreprenørene ikke har muligheter til å få endret bestemmelsene. Dersom entreprenørene tar forbehold mot kontraktsbestemmelsene risikerer de å bli forkastet/avvist. Den eneste muligheten som står igjen er derfor at entreprenørene priser den ekstra risikoen som avvikene representerer. Dette er også vårt råd til entreprenørene.

- I mange tilfeller tør vi påstå at heller ikke byggherren aner rekkevidden av bestemmelsene som er utarbeidet. Bestemmelsene er tatt inn for å verne byggherren, men i praksis bidrar de kanskje til mer rot og frustrasjon mellom partene, skriver de.

Praksisen bidrar også til at prisen blir unødig høy. Entreprenørene må prise en risiko, som man ikke vet rekkevidden av eller om den vil inntre.
Ankaffelsesregelverket legger opp til at oppdragsgiveren skal bruke fremforhandlede og balanserte standarder ved inngåelse av kontrakten. Offentlige byggherrer er dessverre ikke lojale mot denne bestemmelsen.

- Oppsummert mener vi at det er til fordel for alle parter at standardene benyttes i uendret form. Standardene er blitt til gjennom forhandlinger mellom representanter for alle parter og reglene er balanserte. I forordet til standardene fremgår det også at partene som har utarbeidet standardene har blitt enige om at standarden som hovedregel skal benyttes uendret. Dersom man fortsetter praksisen med å endre kontraktsvilkårene til entreprenørenes ugunst, blir rådet til entreprenørene om å ta høyde for dette i anbudet (økt pris), eventuelt at det tas forbehold.