Bankene kutter, men Nordea stritter imot

Stadig flere banker følger DnB NORs eksempel og kutter renta med 1 prosentpoeng eller mer, men den skandinaviske storbanken Nordea vil vente til etter rentemøtet i Norges Bank 17. desember.

- Det er høyst usikkert hvor stort Norges Banks rentekutt blir, og hvordan eventuelle nye kutt fra sentralbanken vil påvirke pengemarkedsrenten. Dette er årsaken til at Nordea ikke setter ned renten nå, men avventer sentralbankens neste rentemøte, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea til NTB.
I pengemarkedet er imidlertid rentene nå like lave som eller lavere enn Norges Banks styringsrente. Bankene som nå kutter, gjør det derfor i troen på at rentemøtet 17. desember skal konkludere slik regjeringen ønsker.

Storbanker kutter
Ifølge NRK er det SpareBank 1 Nord-Norge som har tatt hardest i. Her ble rentenivået mandag senket med 1,3 prosentpoeng. SpareBank 1 Midt-Norge har også kuttet renta med 1,3 prosentpoeng for nye lån. Begge bankene har derfor sitt laveste boliglånstilbud på 5,45 prosents rente.

NRK har vært i kontakt med ti av landets største banker. Med unntak av Nordea vurderer alle å kutte renta i løpet av denne uka og ikke vente på hva Gjedrem gjør på hovedstyrets møte 17. desember.

Informasjonsdirektør Bjørn Langli sier Fokus Bank vil sette ned renta i løpet av de nærmeste dagene, men har ennå ikke avgjort hvor mye.

SpareBank 1 SR-Bank vil allerede tirsdag morgen vurdere hva den skal gjøre med rentenivået, opplyser kommunikasjonsrådgiver Frode Sandal.

Både SEB og Glitnir vurderer å sette ned renta med 1 prosentpoeng i løpet av uka.

Pengemarkedet
Nordeas holdning er en klar pekepinn på at noen banker fortsatt frykter at den massive nedgangen i pengemarkedsrenten i forrige uke kan være forbigående. I løpet av en uke sank nivået med 1,4 prosentpoeng. Nedgangen fortsatte mandag. For innlån med en måned løpetid var renta helt nede i 4,3 prosent, mens tre måneders NIBOR var nesten identisk med styringsrenta. Normalt ligger pengemarkedet rundt 0,5 prosentpoeng over styringsrenta og lån til publikum om lag 1 prosentpoeng høyere enn det igjen.

Presset mot sentralbanken for å senke nivået med langt mer enn de tidligere varslede 0,25 prosentpoengene er derfor betydelig. Onsdag kommer prisindeksen, og selv om inflasjonsfaren foreløpig er fjernet fra dagsordenen, er det klart at KPI vil få betydning også for Norges Banks hovedstyre.