Glatte veier ga kø og kaos på Østlandet

Mange biler og busser slet med å komme seg fram på speilblanke veier i den sørlige delen av Østlandet mandag morgen.

Regn som frøs til is på bakken rammet trafikantene i spesielt Østfold, Oslo og på Romerike mandag morgen.

- Dette skjer når det regner og er mild luft i høyden, så regner dette gjennom et luftlag før det treffer bakken hvor det er minusgrader. Det skaper alltid svært vanskelige kjøreforhold, fastslår vakthavende meteorolog Camilla Øvrebekk i Storm Weather Center til NTB.

Vegtrafikksentralen bekrefter at veiene har vært glatte i morgentimene.
- Men dette gjelder først og fremst på mindre sideveier. På hovedveiene har det stort sett gått greit, opplyser vaktoperatør Rune Wahlstrøm.
Han forteller at alt tilgjengelig mannskap har vært ute og strødd og måket veier i morgentimene.

Vogntog i grøfta
Vegtrafikksentralen har ikke fått melding om noen alvorlige ulykker i morgentimene, men flere biler har kjørt av veien.
En bil skled i autovernet langs E6 ved Hvam i Akershus. En annen bil kjørte seg fast ved Ulven i Oslo.

NRK Østlandssendingen melder i tillegg om tre biler som kjørte av veien langs Enebakkveien sør for Klemetsrud, et vogntog som endte i grøfta langs riksvei 120 ved Ringvoll i Hobøl kommune i Østfold, og en bil som kjørte i midtdeleren langs riksvei 159 ved Fjellhamar på Lørenskog i Akershus.

Rb.no melder om at to biler har kollidert på riksvei 120 nær Flateby, og at en bil kjørte av veien langs riksvei 22 ved grensen mellom Akershus og Østfold.
Regnet fører også til unormalt lange køer. Trafikken sneglet seg av sted både langs riksvei 159, riksvei 170, riksvei 22, riksvei 120 og riksvei 4.

Ingen buss i bakker
Mange bussavganger ble også innstilt i morgentimene på grunn av de glatte avgangene. Ifølge NRK Østlandssendingen skal en av beskjedene til busspassasjerene ha vært følgende: «Er det bakker noe sted, så er det bare å se bort fra at bussen kommer dit på grunn av speilblankt føre»!

Flybussekspressen oppfordret sine reisende til å beregne ekstra god til på grunn av kjøreforholdene.

Ifølge Storm Weather Center vil imidlertid ikke glattføret vare lenge.

- Dette er et kortvarig problem. Nedbøren er nå på vei østover, og det kommer sol og tørt vær i løpet av formiddagen, oppmuntrer Camilla Øvrebekk.