Beklagelig utsettelse

Det at Nasjonal Trafikkplan blir utsatt er nok et eksempel på at ikke alt fungerer som det skal i regjeringsapparatet. Om det er uenighet i regjeringen som er årsaken slik Høyreleder Erna Solberg mener, skal ikke vi si, men det er faktisk en nærliggende tanke. Dette er et arbeid som har pågått i årevis - og man burde ha vært klar over omfanget av dette arbeidet for lengst. Vi tror heller at dette skyldes finanskrisen som på mange måter har skapt mye usikkerhet i regjeringen. For vår del skjønner vi ikke alt om og men.

 

For noen dager siden stilte vi en del spørsmål til arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen. Det vi fikk av svar var etter vårt syn renspikket svada skrevet av en eller annen rådgiver - eller rettere - dette var en blåkopi av et svar vi kunne ha fått fra enhver statsråd i denne regjeringen vedrørende spørsmål om finanskrisen. Vi valgte å gjengi spørsmålene og svarene - slik at hver enkelt kunne trekke sine egne konklusjoner.

Man skal selvsagt være varsom med å kritisere statsråder for sterkt. Da kan de gjerne gå i forsvar og inn i fastlåste situasjoner. Mange av statsrådene virker helt fastlåst i den situasjonen vi er inne i. Det er også sentralbanksjefen. Dersom det ikke kommer et dramatisk rentekutt i den uken vi nå går inn i, er tiden moden for å få en ny sentralbanksjef i Norge. Vi kan ikke ha en sentralbanksjef som går med ryggen mot fremtiden.

Når alle andre land rundt oss har foretatt drastiske grep, da kan ikke vi late som ingenting. Påstanden fra finansministeren om at alle land har det så mye verre enn oss, kan fort endre seg. Til tross for de store oljerikdommene (mye er skuslet vekk av Oljefondet det siste halve året) varer de ikke evig - og vi må foreta oss grep slik at resten a v økonomien ikke blir ødelagt.

Selv om det ikke er kommet til overflaten enda, er situasjonen i Norge slett ikke noe å skryte av. Dersom det nå ikke skjer grep, kan situasjonen bli meget vanskelig på nyåret. Det hjelper ikke å snyte seg når nasen er av.
Det at NTP utsettes er nok et eksempel på handlingslammelse.