Brubygging i Afghanistan ingen enkel sak

Brubygging i Afghanistan krever langt mer enn murstein og sement. Først må det bygges bru over kulturkløfter og gamle stammemotsetninger.

 

Diplomatiske evner og kulturforståelse for stammepolitikk er helt nødvendig før man starter byggingen på bakken. I hvert fall hvis bruene skal stå en stund, og ikke bli offer for sabotasje fra blant andre Taliban.

Derfor reiste lederen for de NATO-ledede styrkene, general David McKiernan, denne uka opp til den isolerte byen Bala Morghab nord i Afghanistan. Der møtte han elleve av byens eldste menn for å diskutere den 45 meter lange brua.
- Brua her er bare ei lita bru, men den er et viktig symbol for folket her om at livskvaliteten kan heves, sier McKiernan, som har ansvaret for 50.000 NATO-soldater.

Effektiv prat
- Du må sette deg ned og prate med landsbyens eldste og lærde. Det viser seg å være langt mer effektivt enn å forsøke å bane seg vei, sier McKiernan.
Afghanistan er i det store og hele styrt av ulike stammer, som lener seg på et rådssystem satt sammen av de eldste og mest respekterte medlemmene av stammene. I silke rådsforsamlinger, shura, blir uenigheter løst, og beslutninger tatt.

Koalisjonsstyrkene ønsker å arbeide sammen med disse rådforsamlingene, fremholder McKiernan.

Nord-Afghanistan er relativt rolig sammenlignet med voldsherjede områder i sør og øst, men i det siste har man sett økende voldstendenser i Bala Morghab og nabodistriktet Ghormach.

Taliban har tydeligvis funnet fruktbar grunn for å rekruttere unge pashtunere, som er i minoritet i området og følgelig ekskludert fra makt og innflytelse.
Kamper i området har derfor hindret arbeidet med å bygge en vei som skal danne en alternativ rute for varer fra Iran til Kabul. Hvis denne veistrekningen fullføres, kan man unngå å transportere varer gjennom områder i det urolige sør.

Livet blir lettere
Med den nye brua på plass vil livet for befolkningen bli lettere, både når de transporter varer og når de trenger medisinsk hjelp - spesielt på vinterstid.
Med fast dekke under kjøretøyene blir det dessuten vanskeligere for Taliban å legge ut eksplosiver, som årlig tar livet av hundrevis av afghanere.
Brua er bygget av afghanske selskaper med støtte av NATOs spanske og italienske kontingent. Og med velsignelse og beskyttelse fra de eldstes råd i Bala Morghab, kan den forhåpentligvis være trygg.