Svenskene fikk krisepakke under juletreet

Svenskene fikk en krisepakke på nærmere 20 milliarder kroner under juletreet, men mange mener at nissen må komme med mer for å stanse nedgangen i svensk økonomi. 

Statsminister Fredrik Reinfeldt skuffet både næringslivet og opposisjonen da han fredag åpnet sin varslede krisepakke.

Drøyt 7 av de varslede milliardene skal brukes neste år, og først og fremst gå til tiltak for å få arbeidsledige ut i jobb, blant annet ved å styrke yrkesopplæringen og øke satsingen på offentlige infrastrukturprosjekter.

– Sverige har fått føle den globale krisen på kroppen, medgir statsminister Fredrik Reinfeldt.

Eksportavhengig
– Sverige er et land som er avhengig av eksport, og det er vanskelig når så mye avhenger av situasjonen på våre eksportmarkeder, la han til.

Tiltakene i krisepakken vil komme nærmere 59.000 svensker til gode i 2009, og gi dem mulighet til arbeid, utdanning eller annen form for sysselsetting.

72.000 svensker vil ifølge regjeringen få nyte godt av krisepakken i 2010, og ytterligere 34.000 året etter.

Torsdag senket den svenske sentralbanken styringsrenten med hele 1,75 prosentpoeng, til 2 prosent, for å dempe produksjonsfallet og den lave sysselsettingen.

Riksbanken medga samtidig at det dramatiske kuttet kom fordi rentepolitikken den siste tiden «ikke har hatt like stort gjennomslag som den pleier».

Oppussing
Reinfeldt vil i liten grad bruke skattelette i kampen mot lavkonjunkturen, slik hans norske høyrekolleger mener må til.

Krisepakken inneholder rett nok drøyt 3 milliarder kroner i såkalt rotavdrag, skattefradrag for bruk av håndverkertjenester i forbindelse med oppussing og utbedring av egne boliger.

Arbeidsgiveravgiften blir også noe senket, men ikke momsen.

– Vi har sett på hvilke virkemidler som gir flest jobber. Rotavdraget gir flere jobber enn å senke momsen, sier Folkpartiets leder, utdanningsminister Jan Björklund.

Den svenske byggenæringen er ikke enig og tror ikke at det nye fradraget vil skape nye arbeidsplasser.

– Dette kommer ikke til å skape nye arbeidsplasser, sier Hans Tilly som er leder i Byggnads förbundet.

Skuffet næringsliv
Sjeføkonom Stefan Fölster i Svenskt Näringsliv ble skuffet over pakken fra Reinfeldt.  

– Dette er bare en begynnelse og jeg håper og regner med at regjeringen alt i morgen setter seg ned funderer på neste tiltak. Den nedsatte arbeidsgiveravgiften kan være bra, men dette er bare ett av flere tiltak som snarere handler om å forvalte arbeidsløshet enn å unngå det, sier Fölster.

Den kriserammede svenske bilindustrien fant ikke det de hadde ønsket seg i pakken fra regjeringen, og frykter fortsatt for framtida.
Volvo, Saab og Scandia sliter alle tungt, og Reinfeldt har gjort det klart at statlig oppkjøp ikke kommer på tale.

Sveriges næringsministeren Maud Olofsson holder likevel døra åpen for lånegarantier, men dette må i så fall forhandles fram mellom den svenske stat og den enkelte bedrift.

– For lite, for sent
Opposisjonen er heller ikke imponert over regjeringens tiltak.

– Dette er altfor lite, altfor sent og feilaktig innsats, sier sosialdemokratenes leder Mona Sahlin.

Hun mener Reinfeldt har lukket øynene for krisens omfang, og sier at han fortsatt ikke har skjønt hvor alvorlige konsekvensene kan bli.
– Det må komme mer, ellers forverrer regjeringen arbeidsløshetskrisen, sier Sahlin.