Krever bedre brannvarsling

Hittil i år er 63 personer registrert omkommet i branner her i landet. Nå vil Norsk brannvernforening ha strengere krav til brannvarsling i flerboligbygg. 

Med 14 omkomne i brann i forrige måned, er årets november blant de verste brannmånedene som er registrert i statistikken siden 1995. Flere av dødsbrannene inntraff i såkalte flerboligbygg.

– Tidlig varsling kan utgjøre forskjellen mellom liv og død i forbindelse med boligbranner. Den tragiske dødsbrannen i Drammen for kort tid siden var en tydelig påminnelse om dette, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Han vil ha skjerpede krav til brannvarsling i flerboligbygg med etasjeskiller utført i tre og med felles trapperom som rømningsvei. Dette gjelder for eksempel mange eldre bygårder samt en del fleretasjes trehus som rommer flere leiligheter.

Utover dagens lovpålagte krav om minst en røykvarsler per boenhet, mener Brannvernforeningen at slike flerboligbygg også bør ha anlegg for automatisk brannvarsling i fellesarealer.