Fornøyd med rentekutt

DnB NOR setter ned renter på boliglån og sparekonto med 1 prosentpoeng. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) er fornøyd og sier det viser at bankene nå vil ta ansvar.

Rentekuttet gjelder for nye lån fra 10. desember 2008 og for eksisterende lån og innskudd fra 15. januar 2009. Bankens beste boliglånsrente blir etter dette kuttet 5,45 prosent.

- Vi har hele tiden vært tydelig på at utviklingen i markedsrentene er avgjørende for vår rentesetting. Vi er igjen raskt ute med å redusere våre renter, og vår beste boliglånsrente er nå 5,45 prosentpoeng, sier konserndirektør Åsmund Skår i DnB NOR Personmarked.

Kommer etter
- Jeg regner med at alle banker nå kommer etter. Dagens kutt viser sammen med flere andre forhold at markedet og konkurransen mellom bankene nå fungerer bedre enn for kort tid siden, sier finansministeren.

Hun viser til at pengemarkedsrentene denne uka har sunket kraftig, og fredag ligger de bare noen få punkter over gjeldende styringsrente.

- Når så sentralbanksjefen har gått til det skritt å varsle nye kutt, tror jeg vi vil få en betydelig rentenedgang utover vinteren, sier Halvorsen.

Hun mener lav rente nå er veldig viktig for å styrke den økonomiske aktiviteten, samtidig som det vil gi folk med gjeld mer penger mellom hendene.

Forventningene
DnB NOR-direktør Åsmund Skår viser til at en rekke sentralbanker i Europa denne uken har vedtatt store kutt i sine styringsrenter. Pengemarkedsrentene har falt markant.

- Dette og forventninger om ytterligere rentenedgang i markedet er bakgrunnen for at vi nå finner det forsvarlig å senke våre boliglånsrenter så mye som et helt prosentpoeng, sier Skår.

Og fallet i pengemarkedet denne uka har vært usedvanlig kraftig. Forskjellen mellom pengemarkedet og styringsrenta var fredag helt nede i 10 punkter før NIBOR ble fiksert klokken 12.

Nordea vurderer
- Nordea vurderer mandag om bankens rentesatser skal endres, sier kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle.

- I utgangspunktet mener vi at det vil være viktig å se hva sentralbanksjefen gjør på neste rentemøte 17. desember, fordi det vil ha innvirkning på pengemarkedsrenten. Men vi registrerer at DnB NOR har satt ned renta fredag, og vi følger konkurransesituasjonen nøye, sier Kibsgaard Sjøhelle til NTB.

Også SpareBank 1 SR-Bank venter med avgjørelsen til over helgen:

- Vi vil ta en rentebeslutning over helgen, men det ligger i kortene at det kommer et kutt, sier Frode Sandal, kommunikasjonsrådgiver i SR-Bank