Skal utrede betydningen av klimaendringene

Fredag nedsetter miljøvernminister Erik Solheim (SV) et utvalg som skal utrede Norges sårbarhet og tilpasningsbehov som følge av klimaendringene.

- Norge må forberede seg på klimaendringer som får betydelige følger for oss. Det er særlig de direkte fysiske konsekvensene av klimaendringene utvalget skal se på, som havnivåstigning, nye organismer som kan endre naturen, i verste fall et nytt sykdomsbilde, mer ekstremvær, stormer og tilpasning av hvor for eksempel jernbaner og boliger skal ligge, sier Solheim til Aftenposten.

Utvalget består av 16 personer fra blant annet Bjerknessenteret, Cicero senter for klimaforskning, Norges vassdrags- og energidirektorat, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap samt representanter for byggenæringen og forsikringsselskapene.

- Det er så mye som skjer at hovedutfordringen blir å finne ut hva som er det store og hva som er smått i dette, sier fylkesmann Oddvar Flæte i Leikanger, som skal lede utvalget.

- Vi er forbi det punktet der vi bare tenker på hvordan vi kan få ned utslippene. Vi arbeider med å få i stand en global klimaavtale for å redusere utslippene. Samtidig må vi forberede oss på de klimaendringer vi vet vil komme, sier Solheim.