Vil tvinge kommuner til sammenslåing

Flertallet av partiene på Stortinget er innstilt på å tvinge fram kommunesammenslåinger neste år. Å basere det på frivillighet nytter ikke, er konklusjonen.

 

Et solid flertall på Stortinget har de siste tiårene vært klar på at antall kommuner er for stort og må ned. Men nesten ingenting er skjedd. Nå forlater partiene på borgerlig side frivillighetslinjen, skriver Aftenposten.

- Regjering og storting må tørre å gå foran, våge å ta diskusjonen. Vi må gi en problembeskrivelse og samtidig snakke klart om de enorme mulighetene som mer robuste kommuner gir. Å starte prosessen med å diskutere tvang eller ikke-tvang, er definitivt å starte i gal ende, sier Høyres partileder Erna Solberg.
Høyre tar nå initiativ til et bredt forlik på Stortinget for en kommunereform etter dansk mønster. Etter flere tiår uten å lykkes tvang man gjennom en reform der antall kommuner ble redusert fra 270 til 98.

Både Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er ifølge avisen enig i at frivillighet ikke nytter.

- Mild tvang, etter dansk mønster, må til. Det er for mange små kommuner som ikke har kraft nok og fagfolk nok, sier Lars Sponheim (V).