Rentekutt ute, løfter i Norge

Sentralbanker over hele Europa gjennomførte torsdag dramatisk store rentekutt. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) måtte nøye seg med å love gjeldstyngede nordmenn en kraftig rentenedgang før jul.

Fakta om sentralbankenes renter

* Styringsrenta i eurosonen (ECB) ligger ved inngangen til desember 2008 på 2,75 prosent. (Gjelder alle land med euro som sin valuta.)
* I Storbritannia er styringsrenta 2,0 prosent. Gjelder pund.
* I Sverige er styringsrenta 2,0 prosent
* I Danmark er styringsrenta 4,75 prosent
* I Norge er styringsrenta 4,75 prosent.
* Islands styringsrente er på 18 prosent.
* I USA er styringsrenta 1 prosent
* I Japan er styringsrenta 0,3 prosent (©NTB

 

Presset av den internasjonale rentenedgangen og SSBs nye prognoser for en kraftig nedtur i norsk økonomi, møtte Halvorsen pressen torsdag ettermiddag.
Hun gikk langt i å love det kuttet i styringsrentene som Norges Bank først skal behandle i rentemøtet den 17. desember samtidig som hun ba norske banker om å skjerpe seg.

- Pengemarkedsrentene er nå kommet ned på et så lavt nivå at det er grunnlag for å redusere bankenes boligrenter. Styringsrentene er det sentralbanken som avgjør, men aldri tidligere har jeg opplevd en sentralbanksjef som har varslet rentekutt før styremøtet er holdt, slik Gjedrem har gjort denne gangen, sa Kristin Halvorsen.

Skremmende fra SSB
Mens Halvorsen forklarte den sterke rentenedgangen i eurosonen, Sverige, Danmark og Storbritannia med den svake økonomien i disse landene, mente hun at norsk økonomi sto sterkere rustet til å møte nedgangstidene.

De prognosene som ble lagt fram av Statistisk sentralbyrå tidligere på dagen, tegnet imidlertid et mørkt bilde av Fastlands-Norges økonomi de nærmeste årene.

Selv med en krisepakke fra regjeringen på opp til 30 milliarder kroner, regner SSB med at opp til 120.000 kan være arbeidsledige neste høst og vinter. Boligmarkedet kan falle med 20 prosent og lønnsoppgjøret kan bli et nulloppgjør, mener SSB som likevel bekrefter finansministerens budskap om at Norge fortsatt vil klare krisen bedre enn andre land.

Gjedrems problem
Norges Bank har denne høsten blitt drevet fra skanse til skanse. Så sent som i den forrige rentebeslutningen sier hovedstyret at det som alternativ hadde vurdert et mindre rentekutt. Samtidig varslet banken en styringsrente mellom 4 og 5 prosent fram til annet kvartal 2009.

I rentemøtet den 17. desember er det antydet et kutt på 0,25 prosentpoeng, men etter torsdagens kutt over hele Europa forventer analytikerne i de store bankene at Norges Bank må redusere med minst ett prosentpoeng.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sier til NTB at Gjedrem må kutte fire ganger mer enn han har varslet, simpelthen fordi det vil bli en enda vanskeligere situasjon i norsk økonomi dersom han ikke gjør det. Heller ingen andre analytikere tror 0,25 prosentpoeng er nok, men mener 1,0 prosentpoeng er nødvendig.

- Norges Bank lever ikke i en egen verden, sier sjeføkonom i DnB NOR, Kyrre Aamdal. Han mener utviklingen i Europa må få betydning for Norges Bank også.

Truer med staten
Tregheten i det norske bankvesenet kommenterer sjeføkonom Andreassen med at en Statens forretningsbank eller en Statens bank for mellomfinansiering kan bli nødvendig dersom ikke bankene nå kutter folks lånerenter.

- En god idé hvis ikke bankene skjerper seg, kommenterer Kristin Halvorsen kontant.

Også Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, mener reguleringen av finanssektoren er moden for en vurdering. Han er imidlertid i tvil om et direkte statlig engasjement er den rette medisinen.

For riktig å gjøre torsdagen til en svart dag ble oljeprisen notert til under 45 dollar for første gang på mange måneder mens hovedindeksen på Oslo Børs igjen sank, denne gang med 1,67 prosent til 205,98 poeng.