Nå må Gjedrem slå til

Norges Bank må nå slutte med sine puslete renteendringer. Nå må sentralbanksjef Svein Gjedrem endelig gjøre noe drastisk - og det er å sette renta ned med minst 1,5 prosentpoeng. Vi har foreslått dette før, men hver gang kommer sentralbanksjefen med noen små drypp. Nå gikk svenskene drastisk til verks i dag med et rentekutt på 1,75 prosentpoeng! og store deler av sentralbankene i Europa fulgte etter. Britene har nå det laveste rentenivået siden krigen. Men vi må selvsagt vente til rentemøte den 17. desember.

 

(Den svenske styringsrenta ligger etter torsdagens kutt på 2 prosent. Den svenske Riksbanken regner med at renta vil holde seg uforandret på dette nivået det kommende året.)
Følger Gjedrem Byggeindustriens råd vil vi få en styringsrenta på 3 prosentpoeng i Norge.

Men regjeringspolitikerne vegrer seg også for å sette i gang tiltak som virkelig monner. Den bebudede krisepakken som er varslet i januar/februar, burde vært på plass før jul. Vi har ingen tid å miste. Det er liksom ikke alvoret helt har seget inn over en del politikere.

Vi har lagt frem en rekke konkrete forslag. Det samme har BNL og mange andre. Vi melder ellers daglig nå om konkurser og permitteringer. Vi la nettopp ut en sak om at Norges største vindusprodusent NorDan, nå skal permittere 200 personer. Dette skjer i distrikts-Norge hvor det ikke finnes ledige arbeidsplasser.

Norge er i ferd med å stoppe opp som vi for lengst har spådd. Banksjefene sitter fortsatt i pengebingene sine og tviholder på de kontantene de har. Overfører de penger så skjer det til egne trygge konti i Norges Bank.

Dersom den tafatte holdningen i bankene fortsetter, tvinger en Statens Forretningsbank seg frem om kort tid.

Det vi nå trenger er at pengemarkedsrenten går enda mer ned (Onsdag ble pengemarkedsrenten her hjemme, den såkalte NIBOR-renten, fastsatt til rekordlave 5,52 prosent) - at Norges Bank setter ned styringsrenten med minst 1,5 prosentpoeng - og at regjeringen kommer med noen lekkasjer/tiltak fra den krisepakken de har bebudet skal komme i januar/februar neste år. Vi trenger nå alle stimuli som vi kan få før jul, om ikke vi skal få et ras av permitteringer, oppsigelser og konkurser.