Rekordmange boliger til leie

Det er dobbelt så mange ledige utleieboliger som på samme tid i fjor, viser tall fra Utleiemegleren og Finn.no.

I november var det 8477 utleieboliger på Finn.no., mot 4578 samme måned i fjor, får Newswire opplyst. Også Utleiemegleren har flere ledige boliger enn noensinne, rundt 470 mot 270 på samme tid i fjor.

- Finanskrisen er nok den viktigste forklaringen på økningen. Mange som har forsøkt å selge bolig har gitt opp og leier ut i stedet for å selge med tap, sier Cecilie Stjernløw i Utleiemegleren, som forvalter over 5000 boliger og er størst i sin bransje.

Hun ser tegn på en trend der flere velger å leie bolig, i stedet for å eie.

- Nordmenn har vært i en særstilling når det gjelder å eie bolig. I andre land er det mye vanligere å leie. Finansuroen kan gi støtet til en slik utvikling her i landet også, sier hun.

Smartere å leie

Når boligprisene stiger, lønner det seg ofte å eie bolig. Med synkende boligpriser er bildet et annet.

- For de som ikke har bolig og skal inn på boligmarkedet, er det nå smartere å leie. Boligprisene skal videre ned og verdifallet kan derfor bli stort, sier økonom Carsten O. Five.

Han mener man må ha et langsiktig perspektiv på minst tre-fire år for at det skal lønne seg å kjøpe.

- Jeg ser stadig eksempler på at folk blir sittende med to boliger. Derfor råder jeg til å ikke kjøpe før man har solgt, da vet man hva man har å rutte med. Så kan man heller leie bolig en stund og følge med på utviklingen i boligmarkedet, sier han.

Nybygg til leie

Ikke bare enkeltpersoner venter med boligsalget. Flere utbyggere av nye leilighetskomplekser legger leilighetene direkte ut på leiemarkedet, uten å først ha forsøkt å selge.

- De innser nok at det er det mest lønnsomme nå. Da ønsker de ikke å bruke masse tid og penger på administrering av leieforhold, derfor kommer de til oss, sier Cecilie Stjernløw.

På kort tid har markedet endret seg fra utleiers til leiers marked. Og leieprisene er på vei nedover.

- At vi har et så stort utvalg av utleieboliger, gjør at vi i enda større grad kan finne en bolig som passer best til de ulike leietagerne. Folk som vurderer å leie bolig har mye bra å velge mellom i disse dager, sier Cecilie Stjernløw.