Millionbot til Multiconsult

Multiconsult får millionbot etter at en bjelke falt ned i en butikk på Aker Brygge, men entreprenøren blir frikjent.

21. september 2006 falt en betongbjelke ned i barneavdelingen i Hennes & Mauritz-butikken på Aker Brygge. I etterkant fikk entreprenøren NCC Construction og rådgiveren Multiconsult bøter på henholdsvis 1,5 millioner og 750.000 kroner. Ingen av dem vedtok boten, men nå har Oslo tingrett behandlet saken og kommet til et annet resultat.

Multiconsult må betale en bot på 1,1 millioner kroner, mens NCC frikjennes helt, melder iOslo.no.

Det hersker ingen tvil om hvorfor bjlken falt ned. Under ombygging i 2004 ble flere bjelker som støttet andre bjelker fjernet.

«Da bjelkene ble fjernet hadde de to overliggende bjelkene ingen understøttelse eller annen form for festing. Det er uklart hvordan disse to bjelkene, som ikke hadde noen sikring, kunne henge så lenge som i to år før den ene falt ned.», heter det i dommen.

Stridens kjerne var om rådgiveren hadde gitt beskjed til entreprenøren om viktigheten av å erstatte de bjelkene som ble fjernet. Rådgiveren hevder han ga muntlig beskjed, mens entreprenøren sier de ikke har hørt noe om dette. Retten har tolket omprosjekteringstegningene dit hen at rådgiveren ikke har tenkt på sikring av bjelken som falt ned.