Servicesenter flytter

9. desember åpner Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere i nye og moderne lokaler i Schweigaards gate 17, sentralt i Oslo sentrum.

Senteret blir en del av tilbudet i "Skattens hus" som skal bli Norges største skattekontor.
- Den sentrale beliggenheten, større lokaler og moderne utstyr gjør at vi kan yte enda bedre publikumsservice, sier Servicesenterets leder Lene S. Hagen.

Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere har vært en suksess siden starten for ett år siden. Hittil har mer enn 60 000 personer benyttet seg av tilbudet, og tilbakemeldinger fra brukerne er overveldende positive. Alt på ett sted, lite byråkrati, rask saksbehandling og veiledning på eget språk er forklaringer på suksessen.

Servicesenteret er et unikt samarbeid mellom Arbeidstilsynet, politiet, Skatteetaten og UDI. Tilbudet er rettet mot arbeidsinnvandrere fra EØS-området og spesialister utenfor EØS. De fleste brukerne kommer fra Oslo og nærområdene, men det er ikke uvanlig med besøkende fra andre steder i landet som har reist til Oslo for å få ordnet dokumentene raskt og enkelt.

Siden opprettelsen av senteret 15. oktober i fjor har det blitt behandlet nærmere 12 500 søknader om oppholds- og arbeidstillatelse. I tillegg til behandling av søknader om arbeids- og oppholdstillatelse, innvandring i folkeregisteret og søknader om skattekort er informasjon om alt som ligger innenfor etatenes ansvarsområder en viktig del av senteres tilbud. Veiledning om for eksempel lønn, overtidsbetaling og kontrakter er med og forebygger ulykker og sosial dumping.

Tilbudet retter seg til både arbeidsgivere og arbeidstakere. Arbeidsgivere får lettere og raskere tilgang på ønsket arbeidskraft, og arbeidstakere får et fullservicetilbud med tilgang til for eksempel tolker med kompetanse på mange språk og servicemedarbeidere som er tilgjengelige for spørsmål. En del av gevinsten er også at samarbeidet gir de fire etatene et mer helhetlig og samlet perspektiv på innvandringen.

Hittil er Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere det eneste i sitt slag her i landet, og sannsynligvis også det eneste i Europa. Flere stedet i Norge har ønsket et slikt tilbud og et lignende senter blir antakelig opprettet i Stavanger i løpet av 2009.

I forbindelse med flyttingen holder Servicesenteret stengt 5. og 8. desember.