Svensk rentesjokk

Økonomene i DnB NOR Markets tror det voldsomme rentekuttet i Sverige kan bety at styringsrenta vil kuttes kraftig også her hjemme.

- Dette tvinger Svein Gjedrem til å senke renten mer enn alle har ventet. Det er mange som roper om rentekutt nå, sier analytiker Camilla Viland i meglerhuset DnB NOR Markets til nettavisen NA24.

Hun får full støtte av kollega Kyrre Aamdal:

- Det trekker i retning av at Norges Bank er villig til å gjøre mer når man ser hvordan andre sentralbanker agerer. Norges Bank lever ikke i en egen verden, og kanskje tenker de litt i samme retning, sier Aamdal til DN.no.

Flesket til
Torsdag flesket den svenske sentralbanken til med et rentekutt på friske 1,75 prosentpoeng. Seniorøkonom Kyrre Aamdal tviler riktignok på om Norges Bank er rede til å komme med et like stort kutt allerede på det kommende rentemøtet 17. desember.

- Særlig når de har gitt få signaler om det i forkant. Men det gir dem nok litt å tenke på bankplassen, sier Aamdal.

Onsdag ble pengemarkedsrenten her hjemme, den såkalte NIBOR-renten, fastsatt til rekordlave 5,52 prosent. Nedgangen i denne renten, som bankene betaler for lån med tre måneders løpetid, skyldes at markedet har priset inn et betydelig kutt i styringsrenta, mener Aamdal.

Frykten er derfor stor for at pengemarkedsrenta vil stige igjen dersom ikke Svein Gjedrem sender styringsrenta kraftig ned om snaue to uker.

Overrasket alle
Den svenske styringsrenta ligger etter torsdagens kutt på 2 prosent. Den svenske Riksbanken regner med at renta vil holde seg uforandret på dette nivået det kommende året.

Riksbanken begrunner det kraftige rentekuttet med behovet for å dempe produksjonsfallet og den lave sysselsettingen framover. At renten senkes så mye, skyldes også at rentepolitikken den siste tiden ikke har fått like stort gjennomslag som den pleier å ha.

Seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets skriver i en rapport torsdag at det på forhånd var knyttet stor usikkerhet til rentebeslutningen i Sverige. Mens de fleste analytikere antok et kutt på mellom 0,5 og 1,25 prosentpoeng, var det få, om noen, som så for seg 1,75.

Siden det såkalte reposystemet i Sverige ble innført i 1994, er ikke reporenten kuttet med mer enn 0,5 prosentpoeng.