Vil ha makspris på husleie

SV og Ap vil ha slutt på husleier som stiger og stiger uten noe tak, og foreslår ny prisregulering.

 

I Oslo har leieprisene det siste året steget med 14 prosent, skriver Dagsavisen. Et tregt boligmarked der det er vanskelig å selge boliger, har skapt større press i leiemarkedet og dermed kraftig økte husleiepriser.

Den tidligere husleiereguleringen ble opphevet i 1999 og skal fases ut helt til neste år. Når leia kan settes opp til markedsleie i 2010, kan leietakere risikere husleieøkninger på flere tusen kroner. Dette gjelder særlig eldre leietakere.

Trenger styring
Nå slår SV og Ap alarm og mener at prisøkningene i leiemarkedet allerede nå viser at det er behov for å innføre en ny husleieregulering for alle utleieboliger.
- Vi er redd det kommer til å bli helt Texas uten regulering, sier leder i Oslo Ap, Jan Bøhler.

SVs Heikki Holmås er enig i at leiemarkedet trenger styring.

- Norge har ett av Europas minst regulerte leiemarkeder. Det gir en voldsom utrygghet for dem som leier, sier han.

Nå legger Oslo Ap og Oslo SV fram et forslag til en ny sosial boligpolitikk der de blant annet foreslår begrensninger på hvor mye husleia kan økes, og en maksimal leiepris for alle utleieboliger avhengig av beliggenhet og type.
Partiene mener også at regjeringen i sin tiltakspakke på nyåret må legge opp til bygging av flere ikke-kommersielle utleieboliger.
I hele 2007 ga Husbanken tilskudd til bygging av 850 ikke-kommersielle boliger. Holmås og Bøhler mener det bør bygges mellom 3.000 og 4.000 slike boliger i året.

Demonstrasjon
Torsdag ettermiddag demonstrerer beboere i husleieregulerte leiligheter foran Stortinget. De frykter kraftig økte husleier om et års tid.
- Dette er en demonstrasjon med uvanlige aksjonister. De fleste er eldre og våger seg ut på demonstrasjon for første gang i sitt liv, sier aksjonsgruppens pressekontakt Helen de Bellis.

Konkurransetilsynet foreslo tidligere i år at eierne av førkrigsboliger kunne øke husleien med 20 prosent fra nyttår. Dette satte imidlertid statsråd Heidi Grande Røys (Sp) en stopper for, og satte økningen ned til 5,4 prosent.