Lav oljepris skaper uro

En oljepris som onsdag falt under 46 dollar fatet skaper uro både i Finansdepartementet og i Folketrygdfondet.

 

- Oljeprisen er kommet betydelig lavere enn vi har regnet med i budsjettene. På kort sikt betyr det lavere inntekter for staten, sier finansråd Tore Eriksen i Finansdepartementet til NTB.

Oljefondet skrumper inn med fallende oljepris og fallende aksjekurser.
- Det er uunngåelig at fondet påvirkes av en lav oljepris når norsk økonomi er så oljeavhengig som den er. Børsen er 60 prosent oljebasert, offshore medregnet, sier administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet til NTB.

- Aldri før
Eriksen tror at nedgangstider som følge av finansuroen vil sette sitt stempel på norsk økonomi i alle fall ut 2010, og at det i denne situasjonen er en stor fordel at driften av AS Norge ikke har gjort seg avhengig av de løpende oljeinntektene. I 2009-budsjettet er det lagt opp til å bruke 4 prosent av fondskapitalen, eller 92 milliarder oljekroner.

På Mørekonferansen i Molde onsdag sa Eriksen at han for sin del aldri har opplevd en så stor usikkerhet som akkurat nå, og han har arbeidet med økonomisk politikk i 30 år.

Nå er Finansdepartementet nødt til å justere sine budsjetter. Departementet anslo en BNP-vekst på 1,9 prosent for 2009 så sent som 26. september i år. Eriksen medgir at dette er altfor høyt. 29. oktober kom Norges Bank med sitt anslag på 0,25 prosent vekst.

- Jeg vil ikke foregripe noen tall. Det eneste som er sikkert er at alt er veldig usikkert, sier Eriksen.

Det kommer nye tall i januar. I slutten av måneden kommer en finanspolitisk tiltakspakke. På direkte spørsmål vil ikke Eriksen si noe om hvor stor denne pakken blir, men han sier at kommunesektoren får en viktig plass.

Også optimisme
- Vi vil satse på tiltak som kan settes raskt i gang og som kan avsluttes innenfor rimelig tid. Byggenæringen er hardt rammet, og vil få oppgaver gjennom denne pakken. Men vi kan likevel ikke satse på å opprettholde samme omfanget på byggenæringen som det vi har hatt de siste årene, sier Eriksen.

Nedgangstider til tross: Både Eriksen og økonomiprofessor Arild Hervik er ikke udelt pessimistisk for årene vi går inn i. Eriksen sier at Norge ikke har noe underskuddsproblem, slik mange andre land har. Det betyr at Norge har handlefrihet også i økonomisk vanskelige perioder.

Arild Herviks oppfordring til næringslivet er kort og greit:
- Tjen penger og permitter forsiktig! Husk å pleie de ansatte også i nedgangstider!

Store vareeksport
Hervik er mindre pessimistisk enn Statistisk sentralbyrå, spesielt for Møre og Romsdals vedkommende. Fylket har en vareeksport på 29 milliarder kroner i 2008 og seiler opp som landets nest største eksportfylke i år. Da er olje og gass holdt utenfor. Eksporten av sjømat og maritim teknologi vil klare seg bra de første årene. Petroleumsindustrien vil rulle og gå med en oljepris rundt 60 dollar. Møbelindustrien er mer utsatt, mener Hervik

Hervik er i likhet med administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet klar på at en oljepris på 60 dollar fatet vil både oljenæringen og det norske samfunn leve godt med. Få analytikere tror oljeprisen vil bli liggende under 50 dollar særlig lenge.