Forventninger om lavere rente blant husholdningene

TNS Gallups Forventningsundersøkelse for fjerde kvartal 2008 viser at det forventes lavere rente de neste 12 månedene blant husholdningene.

 

Andelen av husholdningene som forventer at renten vil falle de neste 12 måneder gikk opp fra 7,0 prosent til 52,0 prosent fra tredje til fjerde kvartal 2008. Dette er den største endringen fra et kvartal til et annet som er målt siden undersøkelsen startet i 2002. Andelen av husholdningene som forventer en økning i rentene går ned fra 69,1 prosent til 22,8 prosent. Andelen som forventer at renten skal forbli uendret øker fra 20,1 til 21,9 prosent.
Forventninger om lavere lønnsomhet og færre ansatte i næringslivet

Lønnsomhetsindeksen om 12 måneder faller fra10,2 poeng i tredje kvartal 2008 til minus 19,5 poeng i fjerde kvartal 2008. Dette er både det laveste nivået og den største endringen fra et kvartal til et annet siden målingene startet i 2002. Andelen næringslivsledere som forventer å ha færre ansatte om 12 måneder går opp fra 18,8 prosent i tredje kvartal til 28,0 prosent i fjerde kvartal 2008, mens andelen som forventer å ha flere ansatte går ned fra 26,3 til 17,3 prosent.

Om undersøkelsen:
TNS Gallup utfører på oppdrag fra Norges Bank kvartalsvise forventningsundersøkelser i Norge om inflasjons-, lønns-, valutakurs og renteutviklingen blant eksperter i finansnæringen og akademia, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger. Bakgrunnen for undersøkelsen er at Norges Bank retter pengepolitikken inn mot et mål om lav og stabil inflasjon. Forventninger til den fremtidige prisutviklingen kan i seg selv spille en rolle for den faktiske prisutviklingen. En regelmessig spørreundersøkelse kan bidra til større innsikt i disse spørsmålene.

Undersøkelsen er hittil gjennomført 28 ganger. Økonomer innenfor akademia, finansnæringen og partene i sentrale arbeidslivsorganisasjoner blir intervjuet via e-post hvert kvartal. Ekstremobservasjoner over 8 prosent er her holdt utenfor i presentasjonen av gjennomsnittstallene for pris- og lønnsutviklingen. Næringslivslederne og husholdningene blir intervjuet via telefon. Her er ekstremobservasjoner over 11 prosent holdt utenfor i presentasjonen av gjennomsnittstallene for pris- og lønnsutviklingen. Den første undersøkelsen ble gjennomført i februar 2002. Undersøkelsen for inneværende kvartal er gjennomført i tidsrommet 13. til og med 20. november 2008.