Klimakameratene enige om biodrivstoff

Partene i klimaforliket er blitt enige om å innføre omsetningspåbud for biodrivstoff på 2,5 prosent i 2009 og 5 prosent fra 1. juli 2010.

 

- Det er en gledens dag for alle som er opptatt av rask innføring av miljøvennlig biodrivstoff i Norge, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) til NTB.
Avgjørelsen ble fattet i et møte mellom de ulike partiene i klimaforliket, på Solheims kontor onsdag. Omsetningspåbudet har enkelte unntak.

- Vi holder utenom noen kvaliteter hvor innfasingen ikke kan være så rask, for eksempel vinterdrivstoff enkelte steder i Norge. Men nå er det klart hvilke arbeidsbetingelser bransjen har å forholde seg til.

- Hvilke konsekvenser vil dette omsetningspåbudet få for landets bensinstasjoner?

- Ved enkelte stasjoner vil det måtte gjøres tekniske endringer, men rammen for hva man skal gjøre de nærmeste par årene, er gitt, sier Solheim.
I regjeringens opprinnelige forslag som ble sendt ut på høring, var kravet 2 volumprosent i 2008 og 5 prosent i 2009. Statens forurensningstilsyn advarte mot en så rask innfasing, og ba om et omsetningskrav på 2 prosent fra 2009.
Omsetningskravet regnes ut på bakgrunn av mengde av omsatt drivstoff til veitrafikken.