Kommunene utfordres

Vi er glade for at finansministeren nå utfordrer kommunene til å ta en ny budsjettrunde tidlig i 2009 for å hoste opp prosjekter som kan bidra til å bremse ledigheten - ikke minst i bygg og anlegg. Når statsråden går ut på denne måten ligger det også en lovnad i at det kommer mer penger fra staten. Dette er også helt i tråd med det BNL og mange andre i byggenæringen mener må prioriteres.

Men dette må være ett av mange tiltak som man nå kjører parallelt. Det er galskap dersom ikke myndighetene nå øser av den enorme ressursen som ligger i byggenæringens fagkompetanse og tilbud.  

Denne lederen avløser en nettleder jeg skrev om kompetansen i byggenæringen her på bygg.no. Den må ha truffet, for jeg har vel sjelden eller aldri fått så mange positive tilbakemeldinger om en lederartikkel som denne.

Ellers er jeg selvsagt glad for at det blir lagt merke til at vi i Byggeindustrien/bygg.no nå engasjerer oss veldig sterkt i å bringe frem konstruktive forslag som kan begrense den store krisen vi ser nå kommer. At noen fortsatt tror at dette går over av seg selv er en annen sak.

Jeg vil også berømme de lederne som nå stiller seg på barrikadene. Forslaget fra Skanska som vi la ut på nettet i går - og de innslag vi har på Bygg-TV med Geir Magne Aarstad er forbilledlige. De gjør ikke dette bare for sin egen bedrift - men for hele byggenæringen. Dette er ikke folk som roper ulv hver gang det kommer en motvind. Men nå snakker vi kanskje om en tsunami. Vi kan klare "å stå han av" denne også, men da trengs det en felles innsats mellom næringsliv, kommuner, fylker og stat. Og ikke minst må bankene komme på banen igjen.

Vi hører hver dag at de låner ut som normalt, men det er slett ikke tilfelle. Hver dag rammes nå gode, levedyktige bedrifter på grunn av at bankene er blitt for forsiktige. Pendelen i bank-Norge har svingt til motsatt side - og der har den hengt seg fast.

Vi har sagt det før til banksjefene - kom dere ut av hvelvene og bidra slik at vi redder de levedyktige prosjektene og de levedyktige bedriftene. Dermed berger vi også sysselsettingen - og nedturen kan bli langt mindre smertefull enn den synes som å bli i øyeblikket. Vi synes også at regjeringen fortsatt ikke har det tempo i denne saken vi gjerne skulle se.