Lover mer penger til levedyktige bedrifter

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lover treffsikre tiltak for de bedriftene i Innlands-Norge som nå sliter. Men han vil bare gi penger til selskaper som har livets rett.

Tirsdag tok statsministeren og næringsminister Sylvia Brustad (Ap) turen til Raufoss Næringspark i Oppland for å møte ansatte og ledelsen ved de rundt 40 bedriftene som holder til der. I alt 250 av de 3.000 som jobber i Norwegian Center of Expertice (NCE Raufoss) er blitt permittert som følge av nedgangstidene.

13.500 bedrifter i Innlands-Norge ber nå regjeringen om mer kapital, og om tiltak for å øke kompetansen i de mest utsatte bedriftene.

- Det er viktig for meg å møte folk som er blitt permittert, ansikt til ansikt. Samtidig vil jeg også møte mennesker som ser mulighetene i nedgangstider, sier statsministeren til NTB.

På omvisning hos Hydros bildelproduksjon, iført gul vernehjelm og refleksvest, lovet statsministeren statlige hjelpekroner til nye industrisatsinger og til gamle industribedrifter som har livets rett. Samtidig understreket han at arbeidsplasser kommer til å gå tapt, men at regjeringen vil gjøre det den kan for å begrense tapet mest mulig.

Treffsikre tiltak
- Regjeringen er opptatt av å sikre arbeidsplassene som er levedyktige i den gamle industrien. Men det er også viktig å legge til rette for nye arbeidsplasser gjennom lånegarantier og lavere rente, sier statsministeren.

Han mener det også blir viktig å bygge bru mellom gamle og nye industriforetak, slik at de som kommer fra jobber i den gamle industrien, raskt skal få seg jobb i nye industrisatsinger.

Statsministeren lover ikke en egen krisepakke for Innlands-Norge:

- Det viktigste nå er å sette inn tiltak som treffer. Det har vi gjort allerede, og det vil vi fortsette med.

Stoltenberg er svært positiv til bedriftenes krav om økt kompetanse blant de ansatte.

- Å øke kompetansen er blant de mest treffsikre tiltakene i nedgangstider. På hvilke måter regjeringen kan bidra akkurat i dette tilfellet, må vi komme tilbake til, sier statsministeren.

Allerede fredag drar representanter fra NCE Raufoss til Oslo for å ha sitt første møte med Næringsdepartementet om saken, opplyser administrerende direktør Sverre Narvesen i NCE Raufoss til NTB.

Julegave
Mari-Anne Jensen (26) er en av rundt 70 ansatte som har blitt permittert fra jobben i Raufoss Metall. Hun fikk møte statsministeren, som prøvde å berolige henne ved å fortelle at regjeringen gjør hva den kan for å redde den industrien som kan reddes.

- Jeg synes det er veldig trist at finanskrisen slår ned så kraftig også her hos oss. Men det er vel slik det er, dette er jo et stort industriområde, sier hun til NTB.

Julegaven fra statsministeren til Mari-Anne er at myndighetene gir dispensasjon fra reglene om dagpenger slik at de kan bli gitt også i julen.

- Jeg er glad for at jeg får dagpenger, selv om det ikke blir så mye å leve av, sier 26-åringen, som nå må greie seg på 60 prosent av lønna.

Mari-Anne vurderer nå om hun skal benytte seg av tilbudet hun har fått fra fagforeningen om å skaffe seg mer kompetanse.