Frykter ikke rettssak mot DnB NOR

DnB NOR varsler rettssak mot sju Terra-kommuner som har stoppet tilbakebetaling av renter på lån de har tatt opp i banken.

Kommunene er overrasket over at banken ikke har forsøkt en dialog før den går til retten. De frykter ikke en rettssak mot storbanken.

De sju Terra-kommunene skylder DnB NOR rundt 1 milliard kroner. Lånene ble tatt opp for å finansiere kjøp av risikofylte obligasjoner gjennom meglerfirmaet Terra Securities. Tirsdag sendte DnB NOR varsel om rettslige skritt mot kommunene

Savner kontakt
- Dette var ventet. Men vi hadde håpet de ville tatt kontakt og hatt en dialog med oss først. Det har de ikke gjort, sier ordfører i Narvik, Karen M. Kuvaas (Ap) til NTB.

Hun sier at det har vært litt kontakt mellom kommunenes rådgivere og banken, men uten at det har ført til noe.

- Vi var forberedt på dette, og nå ser vi det som gunstig at hele saken blir rettslig belyst, sier Kuvaas.

Fått støtte
Ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) i Hemnes kommune frykter ikke en rettssak. Han mener kommunene står sterkt etter å ha fått mye støtte fra juridisk ekspertise.

- Jeg er forbauset over at Norges største bank, som nylig er reddet av staten, tar ut stevning mot sju kommuner. Vi har holdt døra åpen for en diskusjon fra første dag, men banken har ikke gjort noe forsøk på å finne en løsning, sier Juvik.

Ordføreren i Hemnes venter også at sentrale myndigheter tar sitt ansvar i saken:

- Så langt har Kommunaldepartementet stilt opp med lengre avdragstid og skjønnsmidler til kommunene. Men vi forventer at departementet stille opp med mer, sier Juvik.

- Vil sikre tjenestetilbud
Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier at hun tar varselet om rettssak mellom DnB NOR og de sju kommunene til etterretning og vil ikke kommentere innholdet i konflikten. Men hun avviser ikke muligheten for mer hjelp til kommunene:

- Vi er innstilt på en fortsatt dialog for å sikre det tjenestetilbudet som også disse kommunene skal ha for sine innbyggere, sier statsråden til NTB.

Lån og renter
Etter at de sju kommunene Hattfjelldal, Hemnes, Rana, Narvik, Vik, Bremanger og Kvinesdal nektet å betale renter på lånene i DnB NOR, forfaller lånene i sin helhet. I tillegg kommer forsinkelsesrenter.

Kommunene mener at banken spilte på lag med Terra om utarbeidelsen av avtalekonstruksjonen. De hevder at DnB NOR var kjent med at låneopptakene ble gjort for å investere i verdipapirer, noe som er forbudt etter kommuneloven. Banken avviser dette.

Avviser
- DnB NOR har ikke hatt noen rolle som rådgiver i tilknytning til kommunenes investeringer i finansielle instrumenter. Kommunene må selv, eventuelt sammen med Terra Securities, ta ansvaret for sine investeringsbeslutninger, het det i pressemeldingen banken sendte ut da betalingsnekten ble kjent.

Den åttende Terra-kommunen, Haugesund, har bare tatt opp lån hos den London-baserte Depfa Bank.

Ordfører Petter Steen jr. (H) i Haugesund, opplyser til NTB at kommunen mottar ordinære krav fra Depfa, men det har ikke skjedd noe mer i den saken foreløpig.