– Pinlig økning av CO2-utslippene

Norge skulle redusere sine klimagassutslipp. I stedet går det motsatt vei. Utslippene øker og søppelbergene vokser. 

– Dette er direkte pinlig for oss, sier Gunnar Kvassheim (V), leder av Stortingets energi- og miljøkomité til NTB.

Kvassheim sier at tallene fra Statistisk sentralbyrå er lite hyggelig lesing, og at det må være direkte flaut for regjeringen. I 2007 økte klimagassutslippene i Norge med nesten 3 prosent.

– Norge skulle være et foregangsland på dette området. Nå viser det seg at vi ikke klarer å redusere utslippene i vårt eget land. I tillegg har vi ikke brukt en krone til kvotekjøp i fattige land, påpeker Kvassheim.

Han mener at regjeringen må intensivere virkemiddelbruken for å komme på riktig spor, og at det må settes strenge krav til alle som slipper ut klimagasser, også industrien.

Forurenser betaler?
SSBs gjennomgang av dette problemområdet ble presentert tirsdag og viser store avvik fra prinsippet om at forurenser betaler. Mens husholdningene og oljesektoren betaler store ekstra beløp, mottar industrien indirekte subsidier gjennom omfattende unntak fra CO2-avgiften.

Totalt ble det sluppet ut 55 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2007. Oppgangen i 2007 kommer etter to år med reduksjon i utslippene av klimagasser.

Også avfallsmengdene våre øker betydelig. Hver og en av oss kastet i gjennomsnitt 429 kg husholdningsavfall i 2007. Næringslivets avfallsmengder økte aller mest i fjor.

Melkøya
Den viktigste årsaken til økningen i 2007 var tekniske problemer i forbindelse med oppstarten av LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest.

Fortsatt vekst i veitrafikken og økt metallproduksjon var også med på å drive utslippene oppover. Utslippene av klimagasser i Norge var nesten 11 prosent høyere i 2007 enn i 1990.

Utslippene av CO2, den viktigste klimagassen, var 44,9 millioner tonn i 2007; en økning på 3,7 prosent fra året før.

Økningen siden 1990 er på hele 29 prosent, og nedgangen i andre klimagassutslipp veier dermed ikke opp for økningen i CO2-utslippene.
De viktigste kildene til utslipp av CO2 er olje- og gassutvinning og veitrafikk, som sto for henholdsvis 29 og 23 prosent av utslippene i 2006. Prosessutslipp fra metallproduksjon sto for 10 prosent av utslippene.

Dramatisk utvikling
Også verdens utslipp av CO2 fra forbrenning av fossile brensler og sementproduksjon har økt dramatisk.

I et historisk perspektiv startet økningen med den første industrielle revolusjonen midt på 1700-tallet. Siden 1751 er rundt 321 milliarder tonn karbon sluppet ut til atmosfæren, og om lag halvparten av dette har skjedd siden midt på 1970-tallet. Utslippene i 2005 er de høyeste som er beregnet i perioden og økningen fra 2004 var 3,8 prosent.

OECD sa i sin rapport Environmental Outlook to 2030, som kom tidligere i år, at uten radikale endringer vil verdens energiforbruk øke med over 50 prosent innen 2030. Etter at rapporten kom, har det skjedd vesentlige endringer i energiforbruket som en følge av finanskrisen.

Mer søppel
Mens utslippene av NOx (nitrogenoksider) viste en nedgang på 0,6 prosent i fjor, sammenlignet med 2006, øker de synlige avfallsmengdene våre betydelig.

Både husholdningene og næringslivet produserer stadig mer avfall. Siden 1995 har de totale, årlige avfallsmengdene økt fra litt over 7 millioner tonn til nesten 11 millioner tonn. Om lag 2/3 av avfallet går til gjenvinning, som inkluderer både materialgjenvinning og energiutnyttelse.

Etter 2004 har veksten i avfallsmengder vært sterkere enn veksten i BNP. Det er næringslivets avfallsmengder som har økt mest de siste årene, særlig fra bygg- og anleggsvirksomhet.