Historieløsheten råder

Dessverre er det fortsatt noen som total mangler innsikt og forståelse for byggenæringens situasjon. Vi finner mye dårlig kunnskap både blant politikere, i byråkratiet - og i media. Kanskje tiden er moden for at BNL lager et kurs eller en faktabrosjyre som forteller hvor viktig næringen er - og hva som egentlig ligger av langsiktig tilegnet kompetanse i næringen. Byggenæringen er avhengig av en langsiktig politikk - ikke av kortsiktige tiltak som vi har sett alt for mange av i tider hvor nedgangen har kommet brått og uventet.

 

Vi viser til de oppslag vi har hatt på bygg.no om NAV-direktøren fra Østfold som i følge lokalavisen Sarpsborg Arbeiderblad mener at det er for mange ansatte i byggenæringen i Norge. Nå sier en av toppsjefene i NAV - Erik Oftedal - at NAV ikke skal ha noen mening om hvor stor byggenæringen eller andre næringer for den saks skyld, skal være.

Vi er ikke ute etter å henge ut en tilfeldig lokal NAV-direktør - og vi er ikke opptatt av om han har sagt det han har gjort eller ikke. Men vi har et inntrykk av at det er holdninger både i NAV og i en rekke andre offentlige institusjoner og miljøer som ikke er i samsvar med hva som er det reelle bildet av byggenæringen.

Her må byggenæringens organisasjoner med BNL i spissen sette inn et støt. Fortell folket, byråkratene, politikerne og pressefolket om hvor stor og viktig næringen er. Fortell om alle fagfolkene - om ingeniørene - om kompetanseoppbygging gjennom mange år. Fortell at her har Norge en enorm ressurs som må brukes for alt det er verdt. Fortell at her har vi med en motor å gjøre - en motor som holder landet i live. Stopper byggenæringen - stopper Norge.

BNL har avsatt en masse midler til omdømmebygging. Bruk av disse midlene nå for å hindre at katastrofen skal bli et faktum. Sitter vi stille som mus kan vi igjen oppleve et rangnarokk som på 90-tallet da næringen lå igjen med brukket rygg.

Lag en opplysningskampanje - lag kurs og konferanser - lag et opplegg for pressen. Dette er en sak alle berørte organisasjoner i byggenæringen bør slutte seg til. Vi har foreninger for det meste. Nå må rådgivere, arkitekter, planleggere, byggeledere, baser, formenn, timelønte, fagarbeidere, elektrikere, malere, murere, stillasbyggere, utleiere, entreprenører av alle slag, slusker, leverandører, byggevareprodusenter, byggevarebutikker, kjeder, eiendomsbesittere, gravemaskinførere, tunnelfolk, fjellfolk, ja, vi kan fortsette oppramsingen.

Byggenæringen er mangfold. Det er landets største distriktsnæring. Det er DERE SOM BYGGER LANDET. Vær stolt av næringen - hver stolt av dere selv og det faget dere representerer. Og husk - dere er mange - veldig mange. Ja, kanskje så mange som 500 000 velgere - og det er valgår i år.

Dere er av våre beste skatteytere - dere er stolte av jobben dere gjør. Da vil det være et nederlag og heller motta arbeidsledighetstrygd enn å gjøre en vettug jobb på nedslitte, forfalte offentlige bygg og anlegg i Norge.

Den nøkkelen sitter politikerne - rettere sagt regjeringen med. Fortell folket, fortell regjeringen at her står en næring parat til å jobbe. Men skal vi redde situasjonen må pengene komme NÅ!!!!