Handler mindre låner mer forsiktig

Vi blir stadig mindre lystne på å skaffe oss mer gjeld og handle dyre ting i butikkene.

 

Finanskrise og mer usikre framtidsutsikter ser også ut til å ha gjort oss mer forsiktige når det gjelder mindre utgifter.
På bensinstasjonene er det nå bare bensin- og drivstoffsalget som går omtrent som før. Alt annet bensinstasjonene kan friste med, kjøper vi mindre av, viser nye tall fra SSB.
Bilvask har gått ned med over 16 prosent fra oktober i fjor til oktober i år, mens bilutstyr og verkstedtjenester har gått kraftig ned (10,8 prosent) i samme periode.

De fleste typer butikker
Ser vi på alle typer butikker, sank omsetningen i gjennomsnitt med 0,9 prosent fra september til oktober i år. Ikke siden januar i år har vi handlet mindre, ifølge SSB.

Tallenes tale er klar. Det blir stadig tydeligere at forbrukerne strammer til, mener analytikere:

- Tallene viser nå helt klart at man står overfor et omslag for den norske økonomien. Dette kommer spesielt til syne i de svake detaljhandelstallene som viser at forbruket har stoppet opp, sier analytiker Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Hun sier DnB NOR Markets ikke hadde ventet mer enn 0,3 prosent nedgang i detaljomsetningen.

- Forbruket har helt klart stoppet opp og tenderer nedover, konkluderer DnB NOR Markets i et analysenotat mandag.

Færre bilkjøp
Konsumet av varer, som også omfatter biler, bensin og brensel, falt med 1 prosent fra september til oktober.
Det er først og fremst nedgang i bilkjøpet som trekker indeksen ned. Ferske tall fra SSB viser også at registreringen av nye biler var over 30 prosent lavere enn gjennomsnittet for første halvår.

I tillegg til at vi handler mindre, er vi også blir mer forsiktige med å ta opp lån: Veksten i husholdningenes gjeld faller. Ikke siden desember 1999 har veksten i husholdningenes bruttogjeld vært så lav som nå
I alt hadde husholdningene en innenlandsk bruttogjeld på 1.853 milliarder kroner ved utgangen av oktober. Så lav har ikke gjeldsveksten vært siden 1999. Tolvmånedersveksten falt videre til 8,2 prosent i oktober, mot 8,8 prosent ved utgangen av september.

Mindre av det meste
Butikkenes omsetning sank med 0,9 prosent fra september til oktober i år. Ikke siden januar i år har omsetningen vært lavere.

De fleste bransjer opplevde nedgang i salget fra september til oktober, og størst har nedgangen vært for butikker som selger tekstiler og utstyrsvarer, klær, sko, elektriske artikler, møbler og byggevarer. Fra oktober i fjor til oktober i år falt omsetningen 2,2 prosent for butikker som selger disse varene.
Omsetningen av mat og drikke har derimot økt, særlig salget av vin og brennevin. Verdien av omsatt vin og brennevin lå 19,2 prosent høyere i oktober i år enn i fjor. Dette tallet er ikke justert for prisendringene.

Butikkhandel med nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger hadde en økning på 9,9 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Butikker med bredt vareutvalg, som i hovedsak består av dagligvarebutikker, hadde en økning på 3,5 prosent i samme periode.