Slik kan eneboligmarkedet reddes

Ber regjeringen sørge for høyere husbankbelåning. Hvis ikke kan den private husbyggingen stoppe opp. 

Det er Bygg i Nord-direktør Ørjan Johnsgård som ber Husbanken ta grep for å hindre at den private husbyggingen stopper opp fordi private banker nekter byggelån og toppfinansiering.

– Vi kan klage og uffe oss over de private bankene, men de sliter med tillitskrise seg i mellom, høye innlånskostnader og har sin butikk å passe. Et godt virkemiddel vil være at regjeringen satser aktivt på å bruke Husbanken som et instrument for å holde den private boligbyggingen i gang. Markedssegmentet der husbyggeren selv stiller med tomt er viktig for byggenæringen, sier han til Folkebladet.

Bygg i Nord-direktøren foreslår at Husbankens andel av finansieringen økes fra 80 til 90-95 prosent. På den måten blir byggherren mindre avhengig av toppfinansiering i bank. Ved en husbankfinansiert enebolig til 2,5 millioner, vil behovet for egenkapital og toppfinansiering reduseres fra 500 til 250.000 kroner som utgjør en betydelig forskjell. Eksempelvis kan boligbyggeren dekke mellomlegget selv ved hjelp av egenkapital eller egeninnsats.

– Et slikt opplegg vil redusere risikoen ved boligprosjektet og åpne for at boligleverandørene i egen regi kan finne det interessant å yte finansiering gjennom byggelån. I tillegg vil nok de private bankene være mer villig til å yte byggelån, fremholder Johnsgård.

Han frykter at effekten av hans forslag vil bli sterkt redusert hvis man må bygge med mange fordyrende energi krav etter TEK 07 for å få utvidet låneramme.

– Husbanken har nylig lempet på kravet om å bygge etter TEK 07 hvor kravene er begrenset til trinnfri adkomst kombinert med lekkasjemåling. Den beste effekten med mitt forslag om 90 prosent låneutmåling oppnås hvis Husbanken fortsatt begrenser sine betingelser til disse to kravene. Varigheten av tiltaket kan være til ny forskrift innføres. Jeg foreslår derfor at myndighetene samtidig flytter siste frist for innføring av TEK 07 ut i tid med ett år til 1.8.2010, avslutter Johnsgård.