Kunnskapspåfyll mot ledighet

BNL tar initiativ overfor NAV for en felles storsatsing med kompetanseoppbygging i form av kurs og etterutdanning som alternativ til å si opp fagfolk. 

Kompetansedirektør Jørgen Leegaard i BNL har blinket ut nødvendig opplæring knyttet til innføringen av den nye tekniske forskriften for energi som skal gjelde fra 1. august neste år.

– Bare på dette området dreier seg om nærmere 100-150.000 medarbeidere som ikke er klare for å bygge på denne måten, anslår han.

Videre ser han for seg opplæring innen rehabilitering og vedlikehold.

– Det har vært mest nybygging de senere årene. Nå er det annerledes. Kommuner og fylker kommer snart ut med store vedlikeholdsoppdrag. Disse er mer arbeidskrevende og trenger annen type kompetanse og ledelse. Det er viktig at næringens aktører perfeksjonerer seg for å løse disse jobbene på en best mulig måte, kommenterer Leegaard.

BNL ønsker også at bedriftene beholder lærlingene for ikke å ødelegge for fremtidig rekruttering.

– Her må opplæringskontorene få midler til å overta yrkesteori og praksis slik at ikke lærlingene fremfor å bli kastet ut i ledighet, sier han.

Og endelig ser BNL for seg at noen benytter nedgangstidene til videre utdanning gjennom Teknisk fagskole og ingeniørutdanning på høyskole.

– Vi ønsker et samarbeid med Nav om opplæringstilbudet. Vi vil nemlig at tilskuddene blir gitt til opplæring i kunnskap som det er behov for fremfor at det blir satt i gang for mange generelle kurs, fremholder Leegaard.

BNLs kompetransedirektør advarer Nav mot å gjøre samme feilen som ved nedturen i starten på 90-tallet.

– Den gangen tok arbeidsmarkedsetaten jobber i markedet med arbeidsledige. Resultatet var at de konkurrerte ut de private bedriftene fordi det offentlige var billigst. Dette vil vi ikke ha tilbake. Nav skal ikke drive næringsvirksomhet men opplæring i samarbeid med oss, slår han fast.

BNL ønsker å benytte bedriftene, skoler og opplæringskontorene som læringsarena. Også de enkelte bransjer kan utvikle fagspesifikke kurs. Større bedrifter kan kjøre opplæringsprogrammer internt, mens mindre bedrifter kan gå sammen.

– Det er viktig å knytte opplæringen så nært som mulig til bedriftene, påpeker Leegaard.

Han mener det er viktig å få kommet fort i gang. Tidlig på nyåret må opplæringen knyttet til ny TEK starte, og den må pågå intensivt fram mot forskriftens ikrafttreden 1. august.

– For kurs i vedlikehold og rehabilitering trengs det en beredskapsplan for i hvert fall 2-3 år fremover. Utviklingen i markedet ser mer ruglete ut enn først antatt som tyder på at nedturen i markedet ikke er over i løpet av neste år, avslutter Leegaard.