Nye bygg sløser med strømmen

Energibruken øker både i boligblokker, kirker, hoteller og forretningsbygg. Samtidig er nye kontorbygg mer strømsløsende enn eldre.

Den lite miljøvennlige utviklingen går fram av Enovas byggestatistikk for 2007, skriver Dagsavisen.

Enovas rapport viser blant annet at energibruken i boligblokker økte med 8,5 prosent fra 2006 til 2007. I bygninger for religiøse aktiviteter økte energibruken med 1,9 prosent, og for hoteller og forretningsbygg med henholdsvis 0,7 og 0,3 prosent i samme periode.

- Nå må det bli slutt på at arkitekter og utbyggere ikke tenker på energisparing når de bygger nytt. Myndighetene må skjerpe kravene til energibruk og kontrollen av energieffektiviserende tiltak, sier Ane T. Brunvoll i Bellona.
I fengslene har energibruken gått ned med 19,9 prosent, i kulturhus med 11 prosent, og i universiteter og høyskoler med 10,5 prosent.

Totalt har energibruken gått ned med 2,3 prosent, hovedsakelig takket være kutt i kommunale bygg som skoler og sykehjem.

Forretningsbygg er de suverene verstingene. I fjor hadde de et forbruk på hele 425 kilowattimer per kvadratmeter. Skolene klarte seg med 179 kilowattimer.