Forbrukerrådet foreslår tiltak mot boligkrisen

Forbrukerrådet frykter at det fallende boligmarkedet vil føre til store gjeldsproblemer for en del boligeiere. Nylig la rådet fram en pakke med forslag til tiltak for å hjelpe dem som får problemer.

 

Fakta - tiltak mot boligkrisen

Forbrukerrådet har overfor boligminister Magnhild Meltveit Kleppa foreslått en pakke med tiltak for å motvirke boligkrisen. Forslagene er:
* Beskytte boligeiere som må tvangsselge bolig med tap.
* Dropp dokumentavgiften de neste tre år.
* Gjør Husbanken tilgjengelig for flere.
* Utvid lånemulighetene i Statens Pensjonskasse.
* Legg til rette for nybygging.
* Bygg studentboliger.
* Innfør obligatorisk tilstandsrapport.
* Hjelp borettslag i problemer.

- Ett av tiltakene er å beskytte folk som har fått lån på 100 prosent av boligens verdi i banken og som deretter blir tvunget til å tvangsselge med tap, sier underdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Han forteller at rådet har fått henvendelser fra folk som har lånt mer enn de greier å betjene, og som har sett seg nødt å selge boligen med tap.
Når boligen er solgt, er sikkerheten borte, og banken har gått over til å behandle restlånet som et forbrukslån. Dermed er renten satt opp fra 7 til 18 prosent, noe som gjøre kunden til gjeldsoffer.

Må finne løsning
- Myndighetene må finne løsninger slik at ikke boligeierne må bære tapet alene. Banken som har gitt lån har et rådgivingsansvar. Det er urimelig at låntakeren blir sittende med hele tapet, sier Jensen. Han mener at banken fortsatt bør behandle restgjelden som et boliglån med lav rente.
Han legger til at bankene er opptatt av å finne løsninger som også kunden kan leve med.

- Etter hvert som boliger synker i verdi, vil vi se flere eksempler på at folk blir sittende igjen med gjeld etter salg. Vi vil ta opp med Finansdepartementet hva som kan gjøres for å sikre dem mot urimelig behandling i banker, sier Jensen.
Han venter at nedgangen i boligmarkedet vil fortsette halvannet år til før det stabiliserer seg. I denne perioden er det viktig å gi boligmarkedet stimulans.

Fjern avgift
I et møte med kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa i forrige uke foreslo Forbrukerrådet også en rekke andre tiltak. Ett av dem er å fjerne dokumentavgiften de neste tre årene.

- Vi ber statsråden fjerne dokumentavgiften midlertidig. Det vil bidra til økt etterspørsel etter boliger på kort sikt. Inntektstapet for staten vil heller ikke bli så stort i en situasjon der nesten ingen kjøper bolig, framholder Jensen.
Blant de øvrige forslagene fra rådet, er å gi Statens Pensjonskasse utvidede utlånsmuligheter, gjøre Husbanken tilgjengelig for flere forbrukere og legge til rette for mer nybygging og mellomfinansiering. Dessuten må borettslag som kommer i problemer få hjelp.

Borettslag
Jensen påpeker at Forbrukerrådet i flere år har advart mot frittstående borettslag der fellesgjelden er svært høy. Nå har flere slike borettslag fått problemer. Ett borettslag på Lillehammer har gått konkurs.
Rådet er fornøyd med at Kommunaldepartementet arbeider med å rette opp svakheter ved dagens ordning, men peker på at det ikke hjelper dem som sitter i fella.

- Derfor foreslår vi at staten kan kjøpe leiligheter i borettslaget der eierne ikke klarer å dekke sin del av utgiftene. Dette vil øke tilbudet av utleieboliger og være en beskyttelse av både borettslag og forbrukere, sier Jensen.