Lytt til Venold

Konsernsjef Terje R. Venold i Veidekke sammenligner nå tilstandene i byggenæringen med det som skjedde på begynnelsen av 1990-årene. Da forsvant mer enn 20 prosent av næringen over natten. Det samme kan skje igjen. Denne frykten har også vi. I en kommentar til neste utgave av Byggeindustrien som jeg skrev i dag, tar jeg opp samme tema - og konklusjonen er den samme. Det går fort å bygge ned, men det tar uendelig lang tid å bygge opp igjen kapasitet i byggenæringen.

 

Det som skjedde på begynnelsen av 1990-tallet var svært kostbart ikke bare for næringen, men for hele landet.

Både Venold og jeg opplevde det som skjedde på 90-tallet. Jeg er enig med Veidekke-sjefen om at det nå er mange bedrifter som har en langt bedre økonomi enn den gang. I Byggeindustrien har vi helt siden de svarte årene rundt 1991, gjort alt vi kan for å hindre at noe slikt igjen skulle skje. Den gang var Byggeindustrien truet med nedleggelse. I dag har bladhuset solid økonomi, og vi avslutter det beste året i mediehusets historie.

Også mange andre bedrifter i næringen har hele tiden vært forberedt på at utviklingen kunne snu. Men at det skulle bli bråstopp var det ingen som så for seg.

Alle var innstilt på at noe kapasitet måtte bygges ned etter bonanza-tiden. Det kunne skje ved naturlig avgang. Men dersom ordretørken og lånetørken nå fortsetter, kan vi få en helt ukontrollert nedbygging.

Jens Stoltenberg - du sitter med nøkkelen som kan hindre en slik utvikling som Venold skisserer. Få pengene ut av sparegrisen. Bruk pengene på vettuge prosjekter slik at vi kan beholde den viktige kompetansen, de gode folkene og de gode bedriftene i byggenæringen.

Her ligger intervjuet med Terje R. Venold:

http://www.bygg.no/id/31717?clipid=145