Sammenligner med 90-tallet

Konsernsjef Terje R. Venold i Veidekke trekker paralleller til begynnelsen av 90-tallet når han beskriver situasjonen byggenæringen er i ferd med å gå inn i. (Se videoer)

Han forteller at byggenæringen aldri har vært i en så dårlig situasjon som på begynnelsen av 90-tallet, da bedriftene i næringen hadde et totalfall på 20 prosent i aktiviteten.

- De fleste av oss regner allerede innen 2009 å ha en nedgang i aktiviteten på mellom 15-20 prosent. Vi ser altså konturene av en situasjon tilsvarende begynnelsen av 90-tallet, sier Venold til Byggeindustrien.

Han advarer nå mot at bedriftene ikke får muligheten til å ta inn nyutdannede medarbeidere til næringen.

På begynnelsen av 90-tallt mistet vi i Veidekke og næringen fem årskull med ingeniører.

- Dette tar det lang tid å bygge opp igjen. Først i 2003-2004 kunne vi si at vi var tilbake på et normalt nivå, sier Venold.

Han håper næringen nå står bedre økonomisk og har ryggrad til å ta inn lærlinger og nyutdannede ingeniører.

- Men det går en grense for alle. Det vil være svært negativt om vi må bygge kapasiteten kraftig ned. Det tar mange år å bygge næringen opp igjen, sier Venold.

Han mener det finnes en rekke prosjekter myndighetene nå kan bistå med å sette i verk, og han mener dette både kan og bør gjøres raskt.

- Det er viktig at myndighetene setter i gang masse aktiviter og dette bør skje nå. Vi kan ikke vente til januar-februar, mener konsernsjefen.