Økonomisk krisepakke på plass i Spania

Den spanske regjeringen har lagt fram en økonomisk krisepakke med en kostnadsramme på 11 milliarder euro. Målet med pakken er å skape 300.000 nye arbeidsplasser i 2009.

 

Av krisepakken er 8 milliarder euro (71 milliarder kroner) øremerket offentlige oppgaver i spanske kommuner for å sikre sysselsettingen i den hardt rammede bygg- og anleggssektoren.

800 millioner euro (7,1 milliarder kroner) går til bilindustrien, som i dag står for 26 prosent av Spanias eksport, og hvor titusener av arbeidsplasser står i fare for å gå tapt.

Den nye krisepakkens kostnadsramme tilsvarer 1,1 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt (BNP). I år vil underskuddet på det spanske statsbudsjettet øke til minst 2,6 prosent av BNP som følge av tiltakene, skriver avisa El Pais.

Den konservative opposisjonen i Spania mener regjeringen med de nye tiltakene trekker landet enda dypere ned i gjeldsproblemer.
Spania står nå i fare for å gå inn i resesjon etter en reduksjon i BNP på 0,2 prosent fra andre til tredje kvartal i år. Arbeidsløsheten i Spania ligger i dag på om lag 11 prosent.