Ap-nei til åpning av EØS-avtalen

Det er uaktuelt for Arbeiderpartiet å åpne for reforhandling av EØS-avtalen. Europautvalgsmedlem Marit Nybakk (Ap) er svært skeptisk til kravet fra Sp-leder Liv Signe Navarsete.

- EØS-avtalen er helt avgjørende for norsk handel med Europa. Det å risikere at vi mister den ved å prøve å ta den opp til reforhandling kan bli katastrofalt, sier Marit Nybakk til NTB.

Senterpartiet vil kreve en grundig, forskerbasert og uavhengig gransking av hvilke konsekvenser EØS-avtalen har hatt på det norske samfunnet, hvis de rødgrønne partiene skal i regjeringsforhandlinger etter valget neste år. Det sier partileder Liv Signe Navarsete til NRK.

- Uansett om man er for eller imot EU og EØS, så er EØS-avtalen 15 år gammel neste år, og det er ennå ikke gjort noen grunnleggende undersøkelse om hvordan den har påvirket det norske samfunnet, sier Navarsete.

Nybakk skeptisk
Stortingsrepresentant Marit Nybakk møter for Arbeiderpartiet i Stortingets Europautvalg og er andre nestleder i utenrikskomiteen. Hun svarer med skepsis til utspillet fra Sp-lederen og fastslår overfor NTB at det uansett er uaktuelt å åpne avtalen for en eventuell reforhandling.

- Senterpartiet er kraftige motstandere av EØS-avtalen. Det er deres rett som parti, men den rødgrønne regjeringen er utenrikspolitisk tuftet på at EØS-avtalen skal regulere vårt forhold til Europa. Den er en av hjørnesteinene i utenrikspolitikken. Jeg er ikke nødvendigvis negativ til en evaluering av avtalen, men vi må ikke åpne for å reforhandle den, sier Nybakk.

15 år gammel
1. januar neste år er det 15 år siden EØS-avtalen trådte i kraft. Den sikrer Norge tilgang til EUs indre marked, og har ført til at mer enn 5.000 EU-direktiver er blitt norsk lov. Navarsete bedyrer at hennes utspill ikke handler om Senterpartiets ønske om å bli kvitt avtalen, men om å legge grunnlaget for «en kunnskapsbasert diskusjon».

- Vi vant EU-saken fordi vi hadde best kunnskap, og derfor er det viktig å skaffe best mulig kunnskap om hvordan EØS-avtalen påvirker samfunnet vårt. Det er det vi trenger nå i første omgang, sier hun.

- Hvordan har den påvirket de demokratiske prosessene, næringslivet, enkeltpersoner og beslutningsprosesser, spør Sp-lederen.

- Ny spiker i kista
- Vi hadde en bred gjennomgang av EØS-avtalen i forrige periode, og den er politisk vurdert av Stortinget. Vi kan selvfølgelig diskutere EU-medlemskap som alternativ til EØS-avtalen, men det er Senterpartiet neppe enig i, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun mener utspillet fra Navarsete er «en ny spiker i kista for Senterpartiet i det rødgrønne regjeringsprosjektet».

- Arbeiderpartiet vil ikke gå med på å fjerne EØS-avtalen i en situasjon hvor norske bedrifter sliter som aldri før med markedsadgang og finansiering, sier hun.