Oppfordrer kommunene til å sette i gang

BNL er glad for at statsminister Jens Stoltenberg uttrykker bekymring for at kommunene kan bli flaskehals når de økte midlene statsbudsjettet legger opp til, blir tilgjengelig i 2009.

- Jeg er trygg på at kommunene starter med planlegging, prosjektering og anbud med en gang, sier han til Aftenposten i dag.

BNL har flere ganger advart mot at det vil gå langt ut i 2009 før vi får effekt av neste års budsjettmidler og den bebudede tiltakspakken overfor kommunene.

Ifølge KS ligger prosjekter til en verdi av 30 milliarder kroner klar til igangsetting rundt om i Kommunenorge.

- Vi har tidligere uttalt oss kritisk til at regjeringen vil vente med tiltakspakken til månedsskiftet januar/februar neste år. Nå sier statsministeren at han føler seg trygg på at kommunene tar prosjektene opp av skuffen og forbereder for igangsetting. Det er vi glade for, sier adm.direktør Ketil Lyng i BNL. Lyng tror det kan bidra til å kompensere for det tidstapet BNL tidligere har advart mot.

Samtidig understreker BNL at vi uavhengig av tiltak, må være forberedt på økt ledighet i byggenæringen. Ledighetstallene NAV la frem i går bekrefter BNLs prognoser om sterk økning i arbeidsledigheten blant sysselsatte i bygg og anlegg.

- Det er viktig at næringen fort kommer i dialog med NAV slik at vi får utformet opplæringstiltak i regi av bransjene rettet inn mot byggenæringen. Det er viktig for å sikre at vi beholder kompetansen også i framtida, og unngår problemene vi fikk i etterkant av forrige nedgangsperiode da 50.000 fagfolk forsvant ut.

BNL vil ta initiativ til en tettere dialog med Arbeids- og inkluderingsdepartementet samt NAV for å følge opp disse problemstillingene.

BNL er samtidig svært bekymret for boligfinansieringen.

- Bank- og finansmarkedet fungerer ikke i dag. Hvis ikke bank- og finansmarkedet igjen begynner å fungere normalt, er det ingen andre tiltak som vil gi tilsiktet effekt, sier Lyng.