Første trinn på Mongstad vil koste 5 milliarder

Første trinn av CO2-fangst-prosjektet på Mongstad vil koste anslagsvis 5 milliarder kroner - sju ganger mer enn først antydet.

Nye tall i forbindelse med nasjonalbudsjettet tyder på at prisen for første trinn i det såkalte månelandingsprosjektet blir 5 milliarder kroner. Det er sju ganger mer enn hva Statoil-direktør Egil Sæl la fram for Dagens Næringsliv da prosjektet ble offentliggjort for to år siden. I tillegg kommer årlige driftskostnader på 100 til 150 millioner kroner.

- Det er ikke blitt billigere med tiden. Enhetskostnaden blir ekstrem høy i starten, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til Dagens Næringsliv.

Olje- og energidepartementet og det statlige gasselskapet Gassnova forsøker nå å få med flere partnere til testsenteret. Staten har forpliktet seg til å ta 80 prosent av investeringene, mens StatoilHydro skal ta 20 prosent. Likevel håper Riis-Johansen på at flere aktører vil delta.

- Penger er bare én side av det. Vel så viktig er det at industrien er med fordi det sørger for at prosjektet er relevant og for at teknologien kan bli tatt med videre ut i verden, sier administrerende direktør Bjørn Erik Haugan i Gassnova.