Tror 25.000 gårdsbruk vil forsvinne med Frp

Parlamentarisk leder Inge Ryan i Sosialistisk Venstreparti mener annethvert gårdsbruk må legge ned om Fremskrittspartiet kommer til makta.

 

- Om Frp kommer i regjeringsposisjon etter valget neste år, vil bøndenes inntekter bli halvert. Vi vil få et ras i antall bruk. Fra dagens knappe 50.000 bruk vil det bli en halvering og enda mer innen kort tid, sier SVs parlamentariske leder og næringspolitiske talsmann, Inge Ryan til Nationen.
Nordtrønderen har studert Frps landbrukspolitikk gjennom deres alternative budsjett og partiprogram, og liker ikke det han ser.
- De vil halvere støtten over jordbruksavtalen. For en vanlig melkebonde vil det bety 100.000 kroner i støtte i stedet for dagens 200.000. Distriktslandbruket vil forsvinne. Vi vil få en dramatisk endring i bosetningsmønsteret, da landbruket er ryggraden i mange lokalsamfunn, sier han.
Frps landbrukspolitiske talsmann, Hans Frode Asmyhr, avviser kritikken
- Isolert sett kan det virke voldsomt. Men det er en del av Frps helhetlige politikk. Vi foreslår også en rekke strukturelle forslag som vil øke inntektssiden til bonden, sier han.
- Jeg registrerer også at den politikken som har blitt ført siden opptrappingsvedtaket på 70-tallet har mer enn halvert antall gårdsbruk, påpeker han.
- Jordbruksavtalen er det siste sosialistiske styringsdokumentet i landet. Vi skal ha overføringer til landbruket i overskuelig framtid, men vi mener landbruket må få en normal behandling i forbindelse med budsjettforhandlingene, sier han.