DnB NOR stakk av med hele potten

DnB NOR var eneste budgiver og stakk av med hele potten på 10 milliarder kroner da Norges Bank avholdt sin første auksjon for å hjelpe bankene, melder NRK.

Auksjonen, som ble holdt mandag, var den første av fire som skal avholdes som et ledd i regjeringens krisepakke for å hjelpe finansnæringen. Under auksjonen kan bankene bytte inn boliglånsobligasjoner mot sikre statspapirer.

Faller utenfor
Da regjeringen lanserte sin redningspakke for bankene, ble de kritisert nettopp for at pakken var skreddersydd for Norges største bank, DnB NOR.

- Enkelte sparebanker faller utenfor bytteordningen som regjeringen kom med, fordi de har noen klausuler i sine låneavtaler som gjør det vanskelig, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen til NRK.

Han sier at dette er en komplisert ordning, hvor det ikke er blitt tatt hensyn til alle elementer.

Endringer
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) er overrasket over at hun ikke har fått vite om innvendingene tidligere.

- Reglene og retningslinjene for denne bankpakken har ligget ute i flere uker, og vi er litt overrasket over at man ikke har henvendt seg om dette før. Men vi er opptatt av at denne bankpakken skal virke, og derfor har vi med ekspressfart foreslått overfor Stortinget at også kredittforetak skal kunne benytte seg av ordningen. Det vil gjøre det mulig for flere banker å komme med, sier Halvorsen.
Dette betyr at bankene kan delta i auksjonene gjennom sine kredittforetak, går det fram av en pressemelding fra Finansdepartementet.

Endringen legges fram i en proposisjon til Stortinget om ny saldering av statsbudsjettet for 2008 som legges fram fredag. Endringene vil bli gjort gjeldende fra og med auksjoner som gjennomføres etter 7. desember.